Wiosenna surówka z liści mniszka z rzodkiewką i jajkiem

Surówka z mniszka z rzodkiewką i jabłkiem
Autor: Shutteratock
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Niezwykle prosty przepis na bardzo pożywną surówkę. Mniszek to skarbnica witamin i minerałów, podobnie jak rzodkiewka. Do tego sycące, bogate w białko jajko i bomba odżywcza gotowa.

SKŁADNIKI

  • 2 duże garście liści mniszka lekarskiego
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 jajka na twardo
  • pieprz i sól
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Listki mniszka przebrać, odrzucić zwiędnięte czy uszkodzone, resztę dokładnie umyć, a następnie wysuszyć.
  • Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z liśćmi mniszka.
  • Jajka ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić na ósemki.
  • Mniszek z rzodkiewka wyłożyć na talerze, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą.
  • Na wierchu ułożyć ósemki jajek i od razu podawać.
Beszamel - Jadalne Chwasty

Galeria: Mniszek lekarski w kuchni - 15 sprawdzonych przepisów i receptur

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej