Warstwowa surówka z marchewki z jabłkiem, jajkiem i żółtym serem

Warstwowa surówka z marchewki
Autor: Shutterstock Warstwowa surówka z marchewki udekorowana plasterkim suszonego jabłka.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Warstwowa surówka z marchewki z jabłkiem, jajkiem i żółtym serem to wariacja na temat genialnego duetu, jakim jest marchewka z jabłkiem. W tej wersji dodajemy do nich jajka, które zapewniają porządną porcję białka i żółty ser, który zapewnia nieco tłuszczu. W ten sposób otrzymujemy pełnowartościowy posiłek, który syci na długo.

SKŁADNIKI

  • 4 marchewki
  • 2 spore jabłka
  • 3 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego (najlepiej kremowego)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • chipsy jabłkowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić i posiekać w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem i jogurtem. Aby ograniczyć liczbę kalorii i zawartość tłuszczu można majonez w całości zastąpić jogurtem.
  • Marchewki obrać i zetrzeć na średnich oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny i miodem.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny.
  • Żółty ser zetrzeć na średnich lub małych oczkach tarki.
  • Na spodzie salaterki ułożyć warstwę z połowy marchewki, na nią wyłożyć jajka z majonezem/jogurtem.
  • Kolejną warstwą powinny być jabłka, które z kolei przykrywamy warstwą sera.
  • Sałatkę wykończyć warstwą marchewki i udekorować plastrami jabłka.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Galeria: Marchew zapiekana w sosie chrzanowym - instrukcja krok po kroku

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej