Warstwowa surówka z marchewki z jabłkiem, jajkiem i żółtym serem
2021-09-18
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Warstwowa surówka z marchewki z jabłkiem, jajkiem i żółtym serem to wariacja na temat genialnego duetu, jakim jest marchewka z jabłkiem. W tej wersji dodajemy do nich jajka, które zapewniają porządną porcję białka i żółty ser, który zapewnia nieco tłuszczu. W ten sposób otrzymujemy pełnowartościowy posiłek, który syci na długo.
SKŁADNIKI
- 4 marchewki
- 2 spore jabłka
- 3 jajka
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego (najlepiej kremowego)
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- sok z cytryny
- chipsy jabłkowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić i posiekać w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem i jogurtem. Aby ograniczyć liczbę kalorii i zawartość tłuszczu można majonez w całości zastąpić jogurtem.
- Marchewki obrać i zetrzeć na średnich oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny i miodem.
- Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny.
- Żółty ser zetrzeć na średnich lub małych oczkach tarki.
- Na spodzie salaterki ułożyć warstwę z połowy marchewki, na nią wyłożyć jajka z majonezem/jogurtem.
- Kolejną warstwą powinny być jabłka, które z kolei przykrywamy warstwą sera.
- Sałatkę wykończyć warstwą marchewki i udekorować plastrami jabłka.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?