Ukraińska surówka z czarnej rzodkwi i jabłka - chrupka, soczysta, przepyszna
2022-03-21
łatwy
20 min
4
Nie tylko Polacy przepadają nad orzeźwiającymi przystawkami, również Ukraińcy. Surówka z czarnej rzodkwi i jabłka jest chrupka, soczysta, przepyszna. I bardzo łatwa w przygotowaniu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak do jarskich. Podczas prawosławnego postu podawana jest jako przystawka z czarnym chlebem żytnim.
SKŁADNIKI
- 2 czarne rzodkwie lub 1 długa biała rzodkiew daikon
- 2 jabłka
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czarną rzodkiew obrać. Pokroić w słupki lub zetrzeć na specjalnej tarce. Przełożyć do durszlaka, posypać 1 łyżeczką soli i odstawić na 4-6 minut.
- Jabłek nie obierać, pod skórką kryją się witaminy, pokroić w kostkę.
- Zieleninę drobno posiekać. Zmiksować olej z sokiem z cytryny.
- Rzodkiew nieco wygnieść. Osączyć z soku, który wypuściła, przełożyć do salaterki.
- Dodać jabłka, polać sosem i wymieszać. Na koniec dodać posiekaną zieleninę i ponownie przemieszać. Smacznego!
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?