Ukraińska surówka z czarnej rzodkwi i jabłka - chrupka, soczysta, przepyszna

Ukraińska surówka z czarnej rzodkwi i jabłka - chrupka, soczysta, przepyszna
Autor: Shutterstock.com Ukraińska surówka z czarnej rzodkwi i jabłka - chrupka, soczysta, przepyszna
łatwy
20 min
4

Nie tylko Polacy przepadają nad orzeźwiającymi przystawkami, również Ukraińcy. Surówka z czarnej rzodkwi i jabłka jest chrupka, soczysta, przepyszna. I bardzo łatwa w przygotowaniu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak do jarskich. Podczas prawosławnego postu podawana jest jako przystawka z czarnym chlebem żytnim. 

SKŁADNIKI

  • 2 czarne rzodkwie lub 1 długa biała rzodkiew daikon
  • 2 jabłka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czarną rzodkiew obrać. Pokroić w słupki lub zetrzeć na specjalnej tarce. Przełożyć do durszlaka, posypać 1 łyżeczką soli i odstawić na 4-6 minut.
  • Jabłek nie obierać, pod skórką kryją się witaminy, pokroić w kostkę.
  • Zieleninę drobno posiekać. Zmiksować olej z sokiem z cytryny. 
  • Rzodkiew nieco wygnieść. Osączyć z soku, który wypuściła, przełożyć do salaterki.
  • Dodać jabłka, polać sosem i wymieszać. Na koniec dodać posiekaną zieleninę i ponownie przemieszać. Smacznego!
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej