Szkocka surówka z cebuli i marchwi z whisky i migdałami
2021-07-20
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Trzeba przyznać, że na pierwszy rzut oka zestaw składników zawartych w tej surówce może wydawać się przypadkowy. Jak się jednak okazuje ich połączenie okazuje się zaskakująco smaczne i harmonijne. Masz chęć na coś prostego, a jednocześnie oryginalnego? Zrób szkocką surówkę z cebuli i marchewki przyprawioną whisky i migdałami.
SKŁADNIKI
- 4 cebule
- 4 marchewki
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki whisky
- 2 łyżki masła
- 1 garść płatków migdałowych
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, marchewki obrać i pokroić w talarki.
- Masło rozpuścić w rondelku na niedużym gazie, zeszklić cebulę na małym ogniu, nie powinna się zrumienić, jedynie zmięknąć.
- Dodać marchewkę, whisky, cukier i 4-5 łyżek wody. Przyprawić solą i pieprzem, włożyć w całości gałązki tymianku.
- Dusić na małym ogniu 10-15 minut, tak aby marchewka nieco zmiękła, ale nadal była krucha. Ostudzić.
- Wyjąc gałązki tymianku, surówkę przełożyć do salaterki i posypać płatkami migdałowymi.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?