Szkocka surówka z cebuli i marchwi z whisky i migdałami

Szkocka surówka z cebuli i marchwi z whisky i migdałami
Autor: Shutterstock Przygotowywanie szkockiej surówki wymaga podduszenia warzyw.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Trzeba przyznać, że na pierwszy rzut oka zestaw składników zawartych w tej surówce może wydawać się przypadkowy. Jak się jednak okazuje ich połączenie okazuje się zaskakująco smaczne i harmonijne. Masz chęć na coś prostego, a jednocześnie oryginalnego? Zrób szkocką surówkę z cebuli i marchewki przyprawioną whisky i migdałami.

SKŁADNIKI

  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki whisky
  • 2 łyżki masła
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, marchewki obrać i pokroić w talarki.
  • Masło rozpuścić w rondelku na niedużym gazie, zeszklić cebulę na małym ogniu, nie powinna się zrumienić, jedynie zmięknąć.
  • Dodać marchewkę, whisky, cukier i 4-5 łyżek wody. Przyprawić solą i pieprzem, włożyć w całości gałązki tymianku.
  • Dusić na małym ogniu 10-15 minut, tak  aby marchewka nieco zmiękła, ale nadal była krucha. Ostudzić.
  • Wyjąc gałązki tymianku, surówkę przełożyć do salaterki i posypać płatkami migdałowymi.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej