Surówka z selera naciowego z jabłkiem - świeża i mega prosta!
2022-04-07
łatwy
10 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta surówka to prawdziwa bomba. Eksplozja świeżych smaków i intensywnych aromatów, napakowana witaminami po brzegi. Idealna na czas wiosennego przesilenia, gdy brakuje nam energii i witalności.
SKŁADNIKI
- 8 łodyg selera naciowego z liśćmi
- 1 czerwone jabłko
- Sos:
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka syropu klonowego (lub cukru)
- sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
- 1-2 łyżki mielonego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selera pokroić na dość cienkie plasterki, jabłko umyć, nieobrane pokroić w kostkę lub słupki. Wymieszać selera i jabłko.
- W miseczce dokładnie połączyć składniki sosu, polać nim sałatkę, delikatnie wymieszać. Wierzch posypać ziarnami czarnuszki.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?