Surówka z młodej kapusty z marchewką i rabarbarem
2022-05-19
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Surówka z młodej kapusty z marchewką i rabarbarem to pyszna wiosenna sałatka. Oryginalny przepis zyska Wasze uznanie. Jeśli nie macie problemów z kamicą, to możecie użyć surowej łodygi rabarbaru, zamiast ją dusić. Osobiście jednak uważamy, że tak przyrządzona surówka jest niezwykle smaczna.
SKŁADNIKI
- 300 g młodej kapusty lub kapusty spiczastej lub kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1 łodyga rabarbaru
- 1 pomarańcza, wyciśnięty sok i starta skórka z połowy
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki koperku, posiekanego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować drobno, posypać solą i odstawić. Marchewkę zetrzeć na cienkie strużyny. Rabarbar pokroić w cienkie plasterki.
- Na patelni poddusić rabarbar z cukrem i sokiem oraz skórką z pomarańczy.
- Kapustę wygnieść, dodać startą marchewkę i uduszony rabarbar, wymieszać.
- Sok pomarańczowy w którym dusił się rabarbar wymieszać z majonezem i jogurtem.
- Sałatkę polać sosem, dodać posiekany koperek i wymieszać.
- Podawać od razu.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Surówki z młodej kapusty
Młoda kapusta to bogactwo chlorofilu, kwasu foliowego i antyoksydantów. Zachęcamy Was do wypróbowania również przepisów na
Klasyczna surówka z młodej kapusty
Coleslaw z młodej kapusty i kukurydzy
Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem: rześka surówka obiadowa z lodówki