Surówka z młodej kapusty z marchewką i rabarbarem

2022-05-19
Surówka z młodej kapusty z marchewką i rabarbarem
Autor: Shutterstock Surówka z młodej kapusty, marchewki i rabarbaru w sosie pomarańczowo-majonezowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Surówka z młodej kapusty z marchewką i rabarbarem to pyszna wiosenna sałatka. Oryginalny przepis zyska Wasze uznanie. Jeśli nie macie problemów z kamicą, to możecie użyć surowej łodygi rabarbaru, zamiast ją dusić. Osobiście jednak uważamy, że tak przyrządzona surówka jest niezwykle smaczna. 

SKŁADNIKI

  • 300 g młodej kapusty lub kapusty spiczastej lub kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 pomarańcza, wyciśnięty sok i starta skórka z połowy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki koperku, posiekanego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować drobno, posypać solą i odstawić. Marchewkę zetrzeć na cienkie strużyny. Rabarbar pokroić w cienkie plasterki.
  • Na patelni poddusić rabarbar z cukrem i sokiem oraz skórką z pomarańczy. 
  • Kapustę wygnieść, dodać startą marchewkę i uduszony rabarbar, wymieszać.
  • Sok pomarańczowy w którym dusił się rabarbar wymieszać z majonezem i jogurtem.
  • Sałatkę polać sosem, dodać posiekany koperek i wymieszać. 
  • Podawać od razu. 
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Surówki z młodej kapusty

Młoda kapusta to bogactwo chlorofilu, kwasu foliowego i antyoksydantów. Zachęcamy Was do wypróbowania również przepisów na

Klasyczna surówka z młodej kapusty

Coleslaw z młodej kapusty i kukurydzy

Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem: rześka surówka obiadowa z lodówki

Galeria: Młoda kapusta - przepisy na ciepło