Surówka z kapusty włoskiej i papryki - chrupiące witaminy

Surówka z kapusty włoskiej i papryki - chrupiące witaminy
Autor: Shutterstock Kapusta włoska nadaje się do przygotowywania smakowitych surówek.
łatwy
20 min
4

Kapusta włoska rzadko jest wykorzystywana do  przygotowania surówek. Niesłusznie, bo jej smak jest delikatniejszy niż kapusty białej, włoska kapusta jest też bardziej słodka. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem ostrzejszych w smaku warzyw.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki średniej kapusty włoskiej
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek pora (biała część)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: szczypiorek lub zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście kapusty drobno poszatkować, można użyć tarki - szatkownicy.
  • Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pestek, drobno pokroić, aby wyszły cienkie paseczki.
  • Pora oczyścić i drobno posiekać.
  • Wszystkie składniki razem wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek lub zioła prowansalskie.