Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym - smaczna dawka witamin
2021-03-31
łatwy
15 min
4
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowym jest bardzo łatwa do przygotowania, mało kaloryczna, i bardzo zdrowa. Jej prozdrowotne właściwości podnosi jeszcze sos z dodatkiem chrzanu - naturalnego remedium na infekcje.
Surówkę można wzbogacić kalorycznie dodając do niej kukurydzę z puszki. Wtedy spokojnie nadaje się na lunch. Chrzanowy sos dodaje całej kompozycji pikanterii, a jedzącym - zdrowia. Więcej o cudownych właściwościach chrzanu możecie przeczytać tu: Chrzan - właściwości i zastosowania chrzanu pospolitego
SKŁADNIKI
- pół niewielkiej kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1 słodkie jabłko
- Sos:
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 do 1 płaskiej łyżeczki chrzanu
- sól, pieprz, szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę drobno posiekać, przełożyć ją do miski.
- Dodać starte marchewkę i jabłko, wszystko lekko posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do surówki można też dodać kukurydzę z puszki - wtedy danie stanie się bardziej kaloryczne i słodkie - dlatego warto zwiększyć w takim przypadku ilość chrzanu.
- Przygotować sos: jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Sosem zalać sałatkę, wymieszać i odstawić na kolejne 10 minut, do przeniknięcia smaków.