Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczami - dużo witamin i błonnika, mało kalorii

Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczami - dużo witamin i błonnika, mało kalorii
Autor: Shutterstock Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczami to minimum składników, maksimum korzyści
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczami jest tak prosta, a jednocześnie smakowita, że gdy już raz jej spróbujecie, często będziecie ją przygotowywać. Ja wolę wersję owocowo-warzywną, ale można tę surówkę uczynić bardziej sycącą dodając do niej ser - kozi, owczy lub pleśniowy (pasuje do niej bowiem ser o zdecydowanym smaku) oraz uprażone orzechy włoskie.

SKŁADNIKI

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 4 spore pomarańcze (jeśli chcemy, by surówka prezentowała się bardzo efektownie, możemy sięgnąć po czerwone pomarańcze)
  • sól, pieprz i odrobina cukru do smaku
  • 100 ml oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokroić w paski - nie muszą być cieniutkie.
  • Umyte i sparzone pomarańcze obrać ze skórki, spomiędzy błonek wykroić fileciki.
  • Z resztek pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać go z solą, pieprzem, cukrem i oliwą.
  • Kapustę wymieszać z cząstkami pomarańczy, polać przygotowanym sosem. Można dodać też ser i posiekane uprażone orzechy włoskie.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Zobacz galerię z przepisami na dania z kapusty!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej