Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczami - dużo witamin i błonnika, mało kalorii
2021-12-16
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczami jest tak prosta, a jednocześnie smakowita, że gdy już raz jej spróbujecie, często będziecie ją przygotowywać. Ja wolę wersję owocowo-warzywną, ale można tę surówkę uczynić bardziej sycącą dodając do niej ser - kozi, owczy lub pleśniowy (pasuje do niej bowiem ser o zdecydowanym smaku) oraz uprażone orzechy włoskie.
SKŁADNIKI
- 1 średnia kapusta pekińska
- 4 spore pomarańcze (jeśli chcemy, by surówka prezentowała się bardzo efektownie, możemy sięgnąć po czerwone pomarańcze)
- sól, pieprz i odrobina cukru do smaku
- 100 ml oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokroić w paski - nie muszą być cieniutkie.
- Umyte i sparzone pomarańcze obrać ze skórki, spomiędzy błonek wykroić fileciki.
- Z resztek pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać go z solą, pieprzem, cukrem i oliwą.
- Kapustę wymieszać z cząstkami pomarańczy, polać przygotowanym sosem. Można dodać też ser i posiekane uprażone orzechy włoskie.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?