Surówka z czerwonej kapusty i kiszonej kapusty białej - pełna witamin i przepyszna
2022-04-13
![Surówka z czerwonej kapusty i kiszonej kapusty białej - pełna witamin i przepyszna](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-WcXo-UhDC-Qg7b_surowka-z-czerwonej-kapusty-i-kiszonej-kapusty-bialej-pelna-witamin-i-przepyszna-664x442.jpg)
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z surowej kapusty czerwonej i kiszonej kapusty białej jest pełna witamin i przepyszna. To zaskakujące połączenie naprawdę się sprawdza. Jeśli czerwona kapusta jest dla was zbyt twarda, to możecie ją krótko blanszować we wrzątku. Dzięki dodatkowi kiszonej kapusty, świeżej marchewki i jabłka ta suróka jest bogata w związki odżywcze. Do tego bardzo soczysta i smaczna!
SKŁADNIKI
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka duża lub 2 mniejsze
- 1 jabłko duże lub 2 mniejsze
- cukier, sól i pieprz
- 2 łyżki oleju roślinnego lub dobrej oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę czerwoną bardzo drobno poszatkować. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli. Kapustę wygnieść i odstawić na kwadrans.
- Kiszoną kapustę białą pociąć na mniejsze kawałki. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z kiszoną kapustą.
- Do czerwonej kapusty dodać sok z cytryny i wymieszać.
- Połączyć oba rodzaje kapusty. Wymieszać. Polać olejem i ponownie wymieszać.
- Podawać od razu. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?