Surówka z czerwonej kapusty i kiszonej kapusty białej - pełna witamin i przepyszna

Surówka z czerwonej kapusty i kiszonej kapusty białej - pełna witamin i przepyszna
Autor: Shutterstock.com Surówka z czerwonej kapusty i kiszonej kapusty białej - pełna witamin i przepyszna
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z surowej kapusty czerwonej i kiszonej kapusty białej jest pełna witamin i przepyszna. To zaskakujące połączenie naprawdę się sprawdza. Jeśli czerwona kapusta jest dla was zbyt twarda, to możecie ją krótko blanszować we wrzątku. Dzięki dodatkowi kiszonej kapusty, świeżej marchewki i jabłka ta suróka jest bogata w związki odżywcze. Do tego bardzo soczysta i smaczna! 

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka duża lub 2 mniejsze
  • 1 jabłko duże lub 2 mniejsze
  • cukier, sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub dobrej oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę czerwoną bardzo drobno poszatkować. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli. Kapustę wygnieść i odstawić na kwadrans.
  • Kiszoną kapustę białą pociąć na mniejsze kawałki. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z kiszoną kapustą.
  • Do czerwonej kapusty dodać sok z cytryny i wymieszać. 
  • Połączyć oba rodzaje kapusty. Wymieszać. Polać olejem i ponownie wymieszać.
  • Podawać od razu. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej