Surówka z brukselki i jarmużu
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Surówka z brukselki i jarmużu to bomba witaminowa dobra dla każdego. Posypana prażonymi migdałami, chrupiąca i soczysta, zaskoczy was głębią smaku. Idealna do pieczonych i smażonych mięs. Świetna również jako przystawka.
Polecamy także: Odmiany kapusty - co zrobić z poszczególnych rodzajów kapusty?
SKŁADNIKI
- 300 g brukselki
- 200 g jarmużu
- 2 zielone jabłka, pokrojone w kostkę
- 1 pęczek cebulki dymki
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz
- 1 czubata łyżka płatków migdałowych
- 2 łyżeczki parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z oliwy, cytryny, miodu i szczypty soli przygotować winegret.
- Brukselkę drobno zszatkować. Jabłko pokroić w kostkę. Cebulkę dymkę razem ze szczypiorem posiekać.
- Brukselkę wymieszać z jabłkiem i cebulką, zalać winegretem, ponownie zamieszać i odstawić na 30 minut.
- Jarmuż pociąć na mniejsze kawałki, wyciąć grube łodygi. Jarmuż przełożyć do sitka lub durszlaka i przelać wrzątkiem.
- Dodać jarmuż do surówki i ponownie zamieszać.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
- Przed podaniem posypać surówkę płatkami migdałowymi i startym parmezanem.