Surówka z brukselki i jarmużu

Surówka z brukselką i jarmużem
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Surówka z brukselki i jarmużu to bomba witaminowa dobra dla każdego. Posypana prażonymi migdałami, chrupiąca i soczysta, zaskoczy was głębią smaku. Idealna do pieczonych i smażonych mięs. Świetna również jako przystawka.

Polecamy także: Odmiany kapusty - co zrobić z poszczególnych rodzajów kapusty?

SKŁADNIKI

  • 300 g brukselki
  • 200 g jarmużu
  • 2 zielone jabłka, pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • 1 czubata łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z oliwy, cytryny, miodu i szczypty soli przygotować winegret. 
  • Brukselkę drobno zszatkować. Jabłko pokroić w kostkę. Cebulkę dymkę razem ze szczypiorem posiekać. 
  • Brukselkę wymieszać z jabłkiem i cebulką, zalać winegretem, ponownie zamieszać i odstawić na 30 minut.
  • Jarmuż pociąć na mniejsze kawałki, wyciąć grube łodygi. Jarmuż przełożyć do sitka lub durszlaka i przelać wrzątkiem.
  • Dodać jarmuż do surówki i ponownie zamieszać.
  • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
  • Przed podaniem posypać surówkę płatkami migdałowymi i startym parmezanem.