Surówka obiadowa z ogórka i mango. Połączone orientalnym sosem smakują jak wspomnienie lata
2022-09-30

łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Połączenie mango i ogórka jest niezwykle odświeżające i smaczne. Zwłaszcza jeśli ich smaki podkręcimy rewelacyjnym sosem w azjatyckim stylu, w którym połączymy różnorodne smaki i aromaty. Mnie taka wyrazista, a jednocześnie świeża surówka przywodzi na myśl ciepłe dni i bardzo lubię powspominać w ten pyszny i zdrowy sposób wakacje.
SKŁADNIKI
- 0,5 dużego ogórka
- 1 mango
- 0,5 niedużej kapusty lub garść rukoli
- 1 marchewka
- 1 jalapeno (opcjonalnie)
- 0,5 pęczka mięty lub kolendry
- Sos:
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki sosu rybnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie wymieszać składniki dressingu: olej sezamowy, ocet, sos rybny i sojowy, sok z limonki, miód oraz sól i ziarna sezamu. Najwygodniej jest umieścić wszystkie klaniki w słoiki, zakręcić i wstrząsać nim intensywnie przez chwile, aż powstanie jednolity sos.
- Ogórka, mango i marchewkę obrać i pokroić w słupki. Jalapenio i miętę/kolendrę posiekać.
- Składniki sałatki wymieszać i obficie polać sosem. Od razu podawać.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?