Surówka obiadowa z ogórka i mango. Połączone orientalnym sosem smakują jak wspomnienie lata

Surówka z mango i ogórka
Autor: Shutterstock Surówka z mango i ogórka to eksplozja smaków, zapachów i kolorów.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Połączenie mango i ogórka jest niezwykle odświeżające i smaczne. Zwłaszcza jeśli ich smaki podkręcimy rewelacyjnym sosem w azjatyckim stylu, w którym połączymy różnorodne smaki i aromaty. Mnie taka wyrazista, a jednocześnie świeża surówka przywodzi na myśl ciepłe dni i bardzo lubię powspominać w ten pyszny i zdrowy sposób wakacje.

SKŁADNIKI

  • 0,5 dużego ogórka
  • 1 mango
  • 0,5 niedużej kapusty lub garść rukoli
  • 1 marchewka
  • 1 jalapeno (opcjonalnie)
  • 0,5 pęczka mięty lub kolendry
  • Sos:
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki sosu rybnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie wymieszać składniki dressingu: olej sezamowy, ocet, sos rybny i sojowy, sok z limonki, miód oraz sól i ziarna sezamu. Najwygodniej jest umieścić wszystkie klaniki w słoiki, zakręcić i wstrząsać nim intensywnie przez chwile, aż powstanie jednolity sos.
  • Ogórka, mango i marchewkę obrać i pokroić w słupki. Jalapenio i miętę/kolendrę posiekać.
  • Składniki sałatki wymieszać i obficie polać sosem. Od razu podawać.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Galeria: Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej