Surówka do kebaba - z białej kapusty, prosta a pyszna
2021-05-17
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Surówka do kebaba - z białej kapusty z dodatkiem marchewki, to dodatek bardzo łatwy do przygotowania. Tajemnicą smaku tej surówki jest czas - trzeba jej pozwolić postać przez pół godziny, a następnie odlać nadmiar sosu.
SKŁADNIKI
- 0,5 główki kapusty białej
- 2 marchewki
- 5 gałązek świeżego koperku
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć, obrać z wierzchnich liści, poszatkować jak najcieniej.
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z kapustą.
- Z podanych składników przygotować sos - dokładnie wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia się soli i cukru.
- Zalewą zalać kapustę z marchewką. Odstawić na pół godziny, po czym odlać nadmiar sosu i dodać posiekany koperek. Ponownie wymieszać.