Surówka do kebaba - z białej kapusty, prosta a pyszna

Surówka do kebaba z białej kapusty: prosta a pyszna
Autor: Shutterstock Prosta w przygotowaniu surówka do kebaba pasuje nie tylko do tej potrawy - idealnie sprawdzi się też podana z rybą.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Surówka do kebaba -  z białej kapusty  z dodatkiem marchewki,  to  dodatek bardzo łatwy do przygotowania. Tajemnicą smaku  tej surówki jest  czas - trzeba jej pozwolić postać przez pół godziny, a następnie odlać nadmiar sosu.

SKŁADNIKI

  • 0,5 główki kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 5 gałązek świeżego koperku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć, obrać z wierzchnich liści, poszatkować jak najcieniej.
  • Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z kapustą.
  • Z podanych składników przygotować sos - dokładnie wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia się soli i cukru.
  • Zalewą zalać kapustę z marchewką. Odstawić na pół godziny, po czym odlać nadmiar sosu i dodać posiekany koperek. Ponownie wymieszać.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej