Soczysta surówka z kalarepy i ogórka - polubisz ją od pierwszego kęsa
      2022-04-12
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kalarepkę jemy najczęściej wczesnym latem - gdy młoda pojawia się na straganach. A szkoda, bo kalarepę możemy kupić w supermarketach przez cały rok. Jest - jak wszystkie warzywa kapustne - pełna witamin i niskokaloryczna. Na dodatek niezbyt droga. Proponujemy więc soczystą surówkę z kalarepki i ogórków kiszonych/małosolnych - prawdziwą bombę witaminową i smakową. Do przygotowania w kwadrans!
SKŁADNIKI
- 2 dorodne kalarepy
 - 25 dag ogórków kiszonych
 - 1 nieduża cebula
 - 1-2 łyżki majonezu
 - łyżeczka musztardy
 - sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
 - Posolić lekko i odstawić aż puści sok. Odcisnąć z nadmiaru płynu.
 - W tym czasie wymieszać majonez z musztardą.
 - Do odciśniętej kalarepki zetrzeć ogórki. Wymieszać, dodać pieprz i sos majonezowy.
 - Ewentualnie dosolić do smaku.
 
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni