Soczysta surówka z kalarepy i ogórka - polubisz ją od pierwszego kęsa

Soczysta surówka z kalarepy i ogórka - polubisz ją od pierwszego kęsa
Autor: Shutterstock Kalarepa ma na tyle neutralny smak, że dobrze komponuje się ze słodkawymi albo - przeciwnie - ostrymi dodatkami.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kalarepkę jemy najczęściej wczesnym latem - gdy młoda pojawia się na straganach. A szkoda, bo kalarepę możemy kupić w supermarketach przez cały rok. Jest - jak wszystkie warzywa kapustne - pełna witamin i niskokaloryczna. Na dodatek niezbyt droga. Proponujemy więc soczystą surówkę z kalarepki i ogórków kiszonych/małosolnych  - prawdziwą bombę witaminową i smakową. Do przygotowania w kwadrans!

SKŁADNIKI

  • 2 dorodne kalarepy
  • 25 dag ogórków kiszonych
  • 1 nieduża cebula
  • 1-2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  • Posolić lekko i odstawić aż puści sok. Odcisnąć z nadmiaru płynu.
  • W tym czasie wymieszać majonez z musztardą.
  • Do odciśniętej kalarepki zetrzeć ogórki. Wymieszać, dodać pieprz i sos majonezowy.
  • Ewentualnie dosolić do smaku.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej