Soczysta surówka z kalarepy i ogórka - polubisz ją od pierwszego kęsa
2022-04-12
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kalarepkę jemy najczęściej wczesnym latem - gdy młoda pojawia się na straganach. A szkoda, bo kalarepę możemy kupić w supermarketach przez cały rok. Jest - jak wszystkie warzywa kapustne - pełna witamin i niskokaloryczna. Na dodatek niezbyt droga. Proponujemy więc soczystą surówkę z kalarepki i ogórków kiszonych/małosolnych - prawdziwą bombę witaminową i smakową. Do przygotowania w kwadrans!
SKŁADNIKI
- 2 dorodne kalarepy
- 25 dag ogórków kiszonych
- 1 nieduża cebula
- 1-2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Posolić lekko i odstawić aż puści sok. Odcisnąć z nadmiaru płynu.
- W tym czasie wymieszać majonez z musztardą.
- Do odciśniętej kalarepki zetrzeć ogórki. Wymieszać, dodać pieprz i sos majonezowy.
- Ewentualnie dosolić do smaku.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni