Słodka surówka z kiszonej kapusty - zaskakująca pyszna i prosta
2022-02-18
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kwaśny smak kiszonej kapusty przełamany słodkimi, owocowymi nutami to strzał w dziesiątkę. Ta surówka jest z nami od początku zimy, pasuje niemal do wszystkiego i wszystkim smakuje. Oczywiście najlepsza jest z domowej kiszonej kapusty, ale dobra sklepowa też daje radę.
SKŁADNIKI
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 mandarynki
- 2 plastry świeżego ananasa
- 1 garść jasnych winogron (najlepiej bezpestkowych)
- 1 łyżka oliwy
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę odsączyć i drobno posiekać.
- Mandarynki i ananasa obrać i pokroić w niedużą kosteczkę.
- Winogrona umyć, można przekroić na połówki.
- Owoce wymieszać z kapustą, skropić oliwą, doprawić cukrem, ponownie wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?