Słodka surówka z kiszonej kapusty - zaskakująca pyszna i prosta

Słodka surówka z kiszonej kapusty
Autor: Shutterstock Słodka surówka z kiszonej kapusty z owocami.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kwaśny smak kiszonej kapusty przełamany słodkimi, owocowymi nutami to strzał w dziesiątkę. Ta surówka jest z nami od początku zimy, pasuje niemal do wszystkiego i wszystkim smakuje. Oczywiście najlepsza jest z domowej kiszonej kapusty, ale dobra sklepowa też daje radę.

SKŁADNIKI

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 mandarynki
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 1 garść jasnych winogron (najlepiej bezpestkowych)
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę odsączyć i drobno posiekać.
  • Mandarynki i ananasa obrać i pokroić w niedużą kosteczkę.
  • Winogrona umyć, można przekroić na połówki.
  • Owoce wymieszać z kapustą, skropić oliwą, doprawić cukrem, ponownie wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: 21 przepisów na surówki obiadowe

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej