Sałatka ze świeżego jarmużu z mandarynkami i cebulą
2022-02-19
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W tej sałatce zauważamy nieco dziwne połączenie smaków, ale ten swoisty misz-masz smakuje nadzwyczaj dobrze. A przy okazji wygląda tak wesoło i kolorowo, że rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień.
SKŁADNIKI
- 2 garście świeżego jarmużu
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 nieduża cebula cukrowa
- 1-2 mandarynki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- odrobinka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jarmuż umyć, osuszyć i porwać na nieduże kawałki.
- Papryki pokroić w bardzo cienkie paseczki.
- Cebulę obrać i pokroić w krążki.
- Mandarynki obrać i oczyścić z białych skórek.
- Oliwę i ocet wlać do małego słoiczka, dodać pieprz, sól, przeciśnięty czosnek i cukier.
- Słoiczek zakręcić i wstrząsać nim, aż powstać nie emulsja.
- Warzywa wymieszać, dodać mandarynki, polać sosem
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?