Sałatka ze świeżego jarmużu z mandarynkami i cebulą

Sałatka ze świeżego jarmużu
Autor: Shutterstock Sałatka ze świeżego jarmużu jest smaczna i kolorowa.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W tej sałatce zauważamy nieco dziwne połączenie smaków, ale ten swoisty misz-masz smakuje nadzwyczaj dobrze. A przy okazji wygląda tak wesoło i  kolorowo, że rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień.

SKŁADNIKI

  • 2 garście świeżego jarmużu
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 nieduża cebula cukrowa
  • 1-2 mandarynki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • odrobinka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jarmuż umyć, osuszyć i porwać na nieduże kawałki.
  • Papryki pokroić w bardzo cienkie paseczki.
  • Cebulę obrać i pokroić w krążki.
  • Mandarynki obrać i oczyścić z białych skórek.
  • Oliwę i ocet wlać do małego słoiczka, dodać pieprz, sól, przeciśnięty czosnek i cukier.
  • Słoiczek zakręcić i wstrząsać nim, aż powstać nie emulsja.
  • Warzywa wymieszać, dodać mandarynki, polać sosem
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Galeria: Co zrobić z jarmużu - najlepsze przepisy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej