Sałatka z truskawkami, rukolą i orzechami - turbodoznania gwarantowane

Sałatka z rukolą, truskawkami i orzechami
Autor: Shutterstock Sałatka z rukolą, truskawkami i orzechami to lekka przekąska dla każdego.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z truskawkami, rukolą i orzechami to niesamowite połączenie smaków, aromatów i tekstur. Lekko pikantna rukola, słodko-kwaśne soczyste truskawki i chrupiące orzechy harmonijnie ze sobą współgrają. taka sałatka jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa i lekka. To idealny posiłek na letnie dni.

Rukola i truskawki - czy to dobre połączenie?

Według mnie to połączenie znakomite. Oczywiście nie przekonam na siłę tych, który nie przepadają za przełamywaniem smaków, ale cała reszta łasuchów powinna spróbować tego połączenia. Rukola ze swoim lekko pikantnym smakiem i orzechowym aromatem tworzy wspaniałe kompozycje smakowe z wieloma owocami, truskawki nie są tu wyjątkiem. Poza tym taka kompozycja nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze bardzo ładnie wygląda.

Co jeszcze pasuje do sałatki z rukoli i truskawek?

Do sałatki w wersji z przepisu świetnie pasuje pieczona pierś kurczaka lub indyka, cieniutkie plasterki długodojrzewającej szynki lub smażonego łososia. Zamiast parmezanu można do tej sałatki dodać fetę lub ser kozi, a zamiast orzechów włoskich inny ich rodzaj. Świetnie sprawdzą się laskowe, nerkowce lub migdały. Poza tym sałatkę można urozmaicić kawałkami awokado, ogórka lub pomidora.

Przepis na sałatkę z truskawkami, rukolą i orzechami

SKŁADNIKI

  • 2 spore garście rukoli
  • 10 truskawek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 nieduży kawałek parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rukolę przebrać, odrzucić przywiędnięte i pożółkłe liście, umyć i osuszyć, ułożyć w miseczkach lub na talerzykach.
  • Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki, pokroić w plastry lub na ćwiartki. ułożyć na rukoli.
  • Sałatkę obsypać kawałkami orzechów i płatkami parmezanu, skropić oliwą i octem, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej