Sałatka z selera naciowego z winogronami i żółtym serem

Sałatka z selera naciowego z winogronami i żółtym serem
Autor: Shutterstock Sałatka z selera naciowego z winogronami i żółtym serem to znakomita zielona przekąska.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z selera naciowego z winogronami i żółtym serem gości u nas na stole wiosną, bo taka właśnie jest. Zieloniutka, lekka i świeża jak wiosenny poranek.

SKŁADNIKI

  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 2 garście białych winogron
  • 1 garść młodych listków sałaty masłowej (ze środka główki)
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę opłukać i wysuszyć, jeśli listki są naprawdę małe zostawić w całości, jeśli są większe, porwać na pół.
  • Selera umyć i pokroić w plasterki, umyte winogrona pokroić na połówki.
  • Sałatę wymieszać z selerem, winogronami i serem.
  • Sok z cytryny połączyć z olejem (najwygodniej w zakręconym słoiku), przyprawić solą i pieprzem. 
  • Dressingiem polać sałatkę.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej