Sałatka z selera naciowego z winogronami i żółtym serem

Sałatka z selera naciowego z winogronami i żółtym serem
Autor: Shutterstock Sałatka z selera naciowego z winogronami i żółtym serem to znakomita zielona przekąska.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z selera naciowego z winogronami i żółtym serem gości u nas na stole wiosną, bo taka właśnie jest. Zieloniutka, lekka i świeża jak wiosenny poranek.

Składniki

4-5 łodyg selera naciowego

2 garście białych winogron

1 garść młodych listków sałaty masłowej (ze środka główki)

3 łyżki tartego żółtego sera

sól

pieprz cytrynowy

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżki oleju z pestek winogron

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sałatę opłukać i wysuszyć, jeśli listki są naprawdę małe zostawić w całości, jeśli są większe, porwać na pół.

Selera umyć i pokroić w plasterki, umyte winogrona pokroić na połówki.

Sałatę wymieszać z selerem, winogronami i serem.

Sok z cytryny połączyć z olejem (najwygodniej w zakręconym słoiku), przyprawić solą i pieprzem. 

Dressingiem polać sałatkę.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej