Sałatka z pieczonymi pomidorami i oliwkami

2021-03-29
Sałatka z pieczonymi pomidorami i oliwkami
Autor: Shutterstock Pieczone pomidory bogate w likopen, oliwki pełne minerałów to doskonała i zdrowa kombinacja
łatwy
30 min
4

Sałatka z pieczonymi pomidorami i oliwkami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i samo zdrowie!  Oliwki są źródłem minerałów i mikroelementów (potasu, fosforu, żelaza i magnezu). Charakteryzują się wysoką zawartością kwasów oleinowych, które mają dobroczynną moc obniżania poziomu LDL „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom HDL „dobrego cholesterolu” we krwi. Skojarzone z bogatymi  w likopen pieczonymi pomidorami stanowią bardzo zdrową przekąskę

SKŁADNIKI

  • 150 g czarnych oliwek
  • 200 g rukoli
  • 8 małych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj i przekrój na połówki pomidory, a następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Skrop je octem winnym i kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dodaj na wierzch kapary. Całość włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  • Umyj rukolę, osusz ją, a następnie ułóż na talerzu. Dodaj pieczone pomidory oraz hiszpańskie czarne oliwki.
  • Danie polej odrobiną oliwy z oliwek. Uwaga! Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia pomidorów, możemy zastosować świeże warzywa.
Redakcja
więcej