Sałatka z pieczonymi pomidorami i oliwkami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka z pieczonymi pomidorami i oliwkami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i samo zdrowie! Oliwki są źródłem minerałów i mikroelementów (potasu, fosforu, żelaza i magnezu). Charakteryzują się wysoką zawartością kwasów oleinowych, które mają dobroczynną moc obniżania poziomu LDL „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom HDL „dobrego cholesterolu” we krwi. Skojarzone z bogatymi w likopen pieczonymi pomidorami stanowią bardzo zdrową przekąskę
SKŁADNIKI
- 150 g czarnych oliwek
- 200 g rukoli
- 8 małych pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj i przekrój na połówki pomidory, a następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Skrop je octem winnym i kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dodaj na wierzch kapary. Całość włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- Umyj rukolę, osusz ją, a następnie ułóż na talerzu. Dodaj pieczone pomidory oraz hiszpańskie czarne oliwki.
- Danie polej odrobiną oliwy z oliwek. Uwaga! Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia pomidorów, możemy zastosować świeże warzywa.