Sałatka z pieczonego kalafiora, marchewki i cebuli

Sałatka z pieczonego kalafiora, marchewki i cebuli
Autor: Shutterstock.com Pieczony kalafior, marchew i czerwona cebula gotowy do polania sosem sezamowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z pieczonego kalafiora, marchewki i cebuli ma niezwykle intensywny smak. Koniecznie zrób do niej sos sezamowy na bazie tahini. To idealne połączenie ciepła, nasycenia, lekkości!

Dlaczego warto piec kalafiora?

Pieczenie, odwrotnie niż gotowanie, nie wypłukuje z warzyw drogocennych składników oraz smaku. Dzięki oddziaływaniu wysokiem temperatury w suchym środowisku smak się kondesuje. Kalafiora po upieczeniu staje się bardziej kalafiorowy, jędrny i rozkoszny. Również marchew po upieczeniu zyskuje. Jest słodsza i pyszniejsza. Pieczona cebula to prawdziwy przysmak. Połączenie pieczonych warzyw i obłędnie pysznego sosu eksploduje w ustach symfonią kulinarnej rozkoszy.

Jak zrobić sałatkę z pieczonego kalafiora?

Przygotowanie sałatki jest proste. Wystarczy kalafiora pokroić. Następnie przyprawić i skropić oliwą. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika. I piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę z pieczonego kalafiora:
  • 1/2 główki kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • Na sos do sałatki:
  • 1/4 szklanki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju
  • sól i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora podziel na różyczki. Łodygi pokrój na małe kawałki. Marchew pokrój na plasterki. Cebulę na ósemki.
  • Wszystkie warzywa przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Oprósz przyprawami. Polej oliwą. Wymieszaj. Rozłóż jedną warstwą.
  • Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C.
  • Przygotuj sos. Zmiksuj pastę tahini z czosnkiem, sokiem z cytryny, wodą i oliwą. Przypraw solą i cukrem. 
  • Gorące warzywa polej sosem i wymieszaj. Podawaj na ciepło lub na zimno. 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej