Sałatka z pieczonego kalafiora, marchewki i cebuli
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z pieczonego kalafiora, marchewki i cebuli ma niezwykle intensywny smak. Koniecznie zrób do niej sos sezamowy na bazie tahini. To idealne połączenie ciepła, nasycenia, lekkości!
Dlaczego warto piec kalafiora?
Pieczenie, odwrotnie niż gotowanie, nie wypłukuje z warzyw drogocennych składników oraz smaku. Dzięki oddziaływaniu wysokiem temperatury w suchym środowisku smak się kondesuje. Kalafiora po upieczeniu staje się bardziej kalafiorowy, jędrny i rozkoszny. Również marchew po upieczeniu zyskuje. Jest słodsza i pyszniejsza. Pieczona cebula to prawdziwy przysmak. Połączenie pieczonych warzyw i obłędnie pysznego sosu eksploduje w ustach symfonią kulinarnej rozkoszy.
Jak zrobić sałatkę z pieczonego kalafiora?
Przygotowanie sałatki jest proste. Wystarczy kalafiora pokroić. Następnie przyprawić i skropić oliwą. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika. I piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
SKŁADNIKI
- Na sałatkę z pieczonego kalafiora:
- 1/2 główki kalafiora
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- Na sos do sałatki:
- 1/4 szklanki pasty tahini
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki oliwy lub oleju
- sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora podziel na różyczki. Łodygi pokrój na małe kawałki. Marchew pokrój na plasterki. Cebulę na ósemki.
- Wszystkie warzywa przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Oprósz przyprawami. Polej oliwą. Wymieszaj. Rozłóż jedną warstwą.
- Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C.
- Przygotuj sos. Zmiksuj pastę tahini z czosnkiem, sokiem z cytryny, wodą i oliwą. Przypraw solą i cukrem.
- Gorące warzywa polej sosem i wymieszaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.