Sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji. Cały sekret tkwi w jednym składniku

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji. Cały sekret tkwi w jednym składniku
Autor: Shutterstock Surówka z czerwnoej kapusty to prawdziwa bomba z witamin i dobroczynnych składników
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji podbija podniebienia. I słusznie bo to  pyszny miks smaków -  wytrawnej  kapusty, ostrego chrzanu, łagodnego  majonezu, kwaskowego  jabłka i słodkich winogron. To także naprawdę spora dawka zdrowia, bo zarówno  kapusta, jak i  dodatki do  niej pomagają utrzymać nasz organizm w zdrowiu i formie

SKŁADNIKI

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 300 g winogron (można zastąpić je wcześniej sparzonymi rodzynkami, w ilości 150-200 g)
  • pęczek szczypiorku
  • mały słoik majonezu
  • mały słoik chrzanu
  • sok z 1 cytryny
  • 10 dag orzechów włoskich
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyść z wierzchnich powiędniętych liści, umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Zetrzyj kapustę na mandolinie lub na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny.
  • Umyte jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Winogrona opłucz pod bieżącą wodą, przekrój na pół i usuń pestki.
  • Orzechy upraż na suchej patelni i pokrusz - możesz je włożyć do woreczka strunowego i przejechać po nim wałkiem.
  • Składniki sałatki wymieszaj, dodaj posiekany szczypiorek oraz majonez wymieszany z chrzanem. Całość dopraw solą i pieprzem.
  • Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej