Sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji. Cały sekret tkwi w jednym składniku
2022-11-03
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę siostry Anastazji podbija podniebienia. I słusznie bo to pyszny miks smaków - wytrawnej kapusty, ostrego chrzanu, łagodnego majonezu, kwaskowego jabłka i słodkich winogron. To także naprawdę spora dawka zdrowia, bo zarówno kapusta, jak i dodatki do niej pomagają utrzymać nasz organizm w zdrowiu i formie
SKŁADNIKI
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- 300 g winogron (można zastąpić je wcześniej sparzonymi rodzynkami, w ilości 150-200 g)
- pęczek szczypiorku
- mały słoik majonezu
- mały słoik chrzanu
- sok z 1 cytryny
- 10 dag orzechów włoskich
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyść z wierzchnich powiędniętych liści, umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- Zetrzyj kapustę na mandolinie lub na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny.
- Umyte jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Winogrona opłucz pod bieżącą wodą, przekrój na pół i usuń pestki.
- Orzechy upraż na suchej patelni i pokrusz - możesz je włożyć do woreczka strunowego i przejechać po nim wałkiem.
- Składniki sałatki wymieszaj, dodaj posiekany szczypiorek oraz majonez wymieszany z chrzanem. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?