Sałatka z buraka na post dr Dąbrowskiej i nie tylko: dietetyczna i pyszna

Sałatka z buraka: dietetyczna i pyszna
Autor: Shutterstock.com Miska dietetycznej sałatki z buraków, kiszonych ogórków i jabłek
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepis na dietetyczną sałatkę z buraka przyda się każdemu. Gdy chcecie podkręcić metabolizm, przestrzegacie postu lub po prostu szukacie czegoś smacznego. Buraki nie tylko oczyszczają nasz organizm, wspomagają pracę wątroby, ale również reguluję pracę jelit. Jeśli stosujecie post dr Dąbrowskiej to zrezygnujcie z dodatku oliwy do tej sałatki. Na zdrowie i smacznego! 

Buraki - dlaczego są zdrowe?

Mało kto wie, jakie skarby ma w sobie polski czerwony burak. Zdradzamy prozdrowotne tajemnice tego dostępnego przez cały rok warzywa. Korzenie zapasowe buraków czerwonych zawierają po trochu wzmacniającej odporność witaminy C, a także witamin A, B1 i beta-karotenu, które poprawiają nasz wzrok i polepszają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Mają też dużo kwasu foliowego. A ten jak wiadomo wpływa korzystanie na wzrost komórek w naszym organizmie. Sprawdź, dlaczego warto jeść buraki.

Składniki

Na sałatkę z buraka i warzyw:

3 buraki pieczone 

2 ogórki kiszone, średnich rozmiarów

1 jabłko

1 marchewka

Na dressing do sałatki buraczanej:

50 ml soku z kiszonych ogórków

15 ml (1 łyżka) oliwy

1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

2 łyżki szczypioru posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki obrać. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego, nie obierać. Obierki jabłek to źródło błonnika. Marchew oczyścić. 

Buraki, jabłko, ogórek pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypior posiekać. 

Wszystkie warzywa wymieszać razem. Polać sosem zmiksowanym z podanych składników.

Nadwyżki przechowywać w lodówce do 4 dni. 

Beszamel - Buraki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej