Sałatka z brokułami, serem feta i migdałami [przepis]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Szukasz pomysłu na zdrową i prostą w przygotowaniu sałatkę? Sprawdź nasz przepis na wiosenną sałatkę z brokułami, fetą i migdałami.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj dokładnie brokuła. Usuń liście i twardą część łodygi. Podziel go na mniejsze różyczki. Włóż do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Do wody warto dodać kilka kropli soku z cytryny. Gotuj pod przykryciem 5-7 minut. Sprawdź, czy jest odpowiednio miękki. Idealny na sałatkę będzie lekko twardy brokuł.
- Ugotowanego brokuła wyłów z gorącej wody i włóż na minutę do miski z lodowatą wodą, a następnie odcedź na sitku.
- Po ostudzeniu wyłóż brokuła do salaterki. Pokrój w kostkę ser feta i dodaj do salaterki.
- Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z jogurtem, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku. Sosem polej brokuły i ser feta, całość dokładnie wymieszaj.
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, aż zarumienią się na złoto, i posyp nimi sałatkę.