Sałatka wiosenna z rzodkiewką, cieciorką i ziołami

Sałatka wiosenna z rzodkiewką
Autor: Shutterstock Sałatka wiosenna z rzodkiewką i cieciorką jest sycąca, a jednocześnie lekka
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ta sałatka w ostatnim czasie stała się moją ulubioną. Uważam, ze idealnie łączy smaki: ostrej rzodkiewki, łagodnej kremowej cieciorki, odświeżającego ogórka i aromatycznych ziół. A do tego jest mega szybka do przygotowania, więc to idealna przekąska "na zachciewajkę".

Składniki

1 pęczek rzodkiewek

1 wężowy ogórek

4 łyżki cieciorki konserwowej (najlepiej ze słoika)

ulubione świeże zioła i zielenina

sok z cytryny

oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki (nie wyrzucaj liści - zrób z nich pesto lub koktajl, albo posiekaj i dodaj do sałatki)

Ogórka dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w niezbyt cienkie półplasterki.

Zioła umyć, osuszyć i posiekać. Cieciorkę odsączyć z zalewy.

Składniki sałatki wymieszać, skropić sokiem z cytryny i oliwą.

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej