Sałatka wiosenna z rzodkiewką, cieciorką i ziołami
2021-05-08
łatwy
10 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta sałatka w ostatnim czasie stała się moją ulubioną. Uważam, ze idealnie łączy smaki: ostrej rzodkiewki, łagodnej kremowej cieciorki, odświeżającego ogórka i aromatycznych ziół. A do tego jest mega szybka do przygotowania, więc to idealna przekąska "na zachciewajkę".
SKŁADNIKI
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 wężowy ogórek
- 4 łyżki cieciorki konserwowej (najlepiej ze słoika)
- ulubione świeże zioła i zielenina
- sok z cytryny
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki (nie wyrzucaj liści - zrób z nich pesto lub koktajl, albo posiekaj i dodaj do sałatki)
- Ogórka dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w niezbyt cienkie półplasterki.
- Zioła umyć, osuszyć i posiekać. Cieciorkę odsączyć z zalewy.
- Składniki sałatki wymieszać, skropić sokiem z cytryny i oliwą.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw