Sałatka wiosenna z rzodkiewką, cieciorką i ziołami

Sałatka wiosenna z rzodkiewką
Autor: Shutterstock Sałatka wiosenna z rzodkiewką i cieciorką jest sycąca, a jednocześnie lekka
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ta sałatka w ostatnim czasie stała się moją ulubioną. Uważam, ze idealnie łączy smaki: ostrej rzodkiewki, łagodnej kremowej cieciorki, odświeżającego ogórka i aromatycznych ziół. A do tego jest mega szybka do przygotowania, więc to idealna przekąska "na zachciewajkę".

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 wężowy ogórek
  • 4 łyżki cieciorki konserwowej (najlepiej ze słoika)
  • ulubione świeże zioła i zielenina
  • sok z cytryny
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki (nie wyrzucaj liści - zrób z nich pesto lub koktajl, albo posiekaj i dodaj do sałatki)
  • Ogórka dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w niezbyt cienkie półplasterki.
  • Zioła umyć, osuszyć i posiekać. Cieciorkę odsączyć z zalewy.
  • Składniki sałatki wymieszać, skropić sokiem z cytryny i oliwą.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej