Sałatka na ciepło z jarmużem - podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka na ciepło to idealny dodatek do jesiennych i zimowych dań z czerwonego mięsa. Dzięki jarmużowi nie jest nudna, ma ciekawy smak i zaskoczy Twoich gości. Jak zrobić sałatkę na ciepło z jarmużem?
SKŁADNIKI
- 400 g liści świeżego jarmużu
- 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początek musimy umyć jarmuż i usunąć z jego liści łodyżki. Jarmuż wrzucamy na minutę do wrzątku, po wyjęciu przelewamy zimną wodą. Odsączamy i kroimy na duże kawałki.
- Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w dużą kostkę. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju - do miękkości.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek kroimy w plasterki. Cebule i czosnek dusimy na maśle i mieszamy z ziemniakami i jarmużem.
- Na koniec sałatkę polewamy sosem, czyli oliwą zmieszaną z sokiem cytrynowym i przyprawami.