Sałatka na ciepło z jarmużem - podajemy dobry przepis

2021-03-29
Edyta Folwarska
salatka_na_cieplo_z_jarmuzem.jpg
Autor: photos.com Intensywnie zielone pokarbowane liście jarmużu są doskonałym źródłem witamin
łatwy
30 min
4

Sałatka na ciepło to idealny dodatek do jesiennych i zimowych dań z czerwonego mięsa. Dzięki jarmużowi nie jest nudna, ma ciekawy smak i zaskoczy Twoich gości. Jak zrobić sałatkę na ciepło z jarmużem?

SKŁADNIKI

  • 400 g liści świeżego jarmużu
  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początek musimy umyć jarmuż i usunąć z jego liści łodyżki. Jarmuż wrzucamy na minutę do wrzątku, po wyjęciu przelewamy zimną wodą. Odsączamy i kroimy na duże kawałki.
  • Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w dużą kostkę. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju - do miękkości.
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek kroimy w plasterki. Cebule i czosnek dusimy na maśle i mieszamy z ziemniakami i jarmużem.
  • Na koniec sałatkę polewamy sosem, czyli oliwą zmieszaną z sokiem cytrynowym i przyprawami.
Edyta Folwarska