Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej z marchewką i grzybami marynowanymi

Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej
Autor: Shutterstock Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej na drewnianym stole.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Fasolka szparagowa i grzybki marynowane? W pierwszej chwili skrzywiłam się na to połączenie. Ale choć połączenie składników nie do końca mi grało, to zacięcie kulinarnego eksperymentatora kazała wypróbować. I okazało się że wyszło bardzo smacznie, delikatna fasolka i marchewka na ciepło, przełamane chłodnymi, kwaskowymi grzybkami. Ciekawa odmiana i fajny dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI

  • 2 garście fasolki szparagowej
  • 2-3 młode marchewki
  • 1 słoiczek dowolnych marynowanych w occie grzybków (moim zdaniem zdecydowanie bardziej sprawdzają się tu grzyby blaszkowe, np. gąski, rydze lub opieńki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę oczyścić, umyć, odciąć końce, ugotować w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie.
  • Marchewkę obrać, pokroić na plasterki. Można ją przesmażyć na maśle lub ugotować razem z fasolką.
  • Jeśli przesmażamy marchewkę na maśle, można pod koniec wrzucić do niej ugotowaną i odcedzoną fasolkę.
  • Delikatnie posolić i popieprzyć danie, oprószyć tymiankiem, wyjąć na półmisek.
  • Do ciepłych warzyw dodać odcedzone (najlepiej delikatnie schłodzone w lodówce) grzybki. Wymieszać i podawać.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

GALERIA: Grzyby trujące podobne do jadalnych

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej