Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej z marchewką i grzybami marynowanymi
2021-09-14
łatwy
20 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Fasolka szparagowa i grzybki marynowane? W pierwszej chwili skrzywiłam się na to połączenie. Ale choć połączenie składników nie do końca mi grało, to zacięcie kulinarnego eksperymentatora kazała wypróbować. I okazało się że wyszło bardzo smacznie, delikatna fasolka i marchewka na ciepło, przełamane chłodnymi, kwaskowymi grzybkami. Ciekawa odmiana i fajny dodatek do obiadu.
SKŁADNIKI
- 2 garście fasolki szparagowej
- 2-3 młode marchewki
- 1 słoiczek dowolnych marynowanych w occie grzybków (moim zdaniem zdecydowanie bardziej sprawdzają się tu grzyby blaszkowe, np. gąski, rydze lub opieńki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę oczyścić, umyć, odciąć końce, ugotować w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie.
- Marchewkę obrać, pokroić na plasterki. Można ją przesmażyć na maśle lub ugotować razem z fasolką.
- Jeśli przesmażamy marchewkę na maśle, można pod koniec wrzucić do niej ugotowaną i odcedzoną fasolkę.
- Delikatnie posolić i popieprzyć danie, oprószyć tymiankiem, wyjąć na półmisek.
- Do ciepłych warzyw dodać odcedzone (najlepiej delikatnie schłodzone w lodówce) grzybki. Wymieszać i podawać.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?