Sałatka brazylijska na sałacie z krewetkami
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Sałatka brazylijska na sałacie z krewetkami to pyszne danie, gdy żar leje się z nieba. Łagodne liście sałat wymieszane z chrupiącą kapustą i słodką kukurydzą w towarzystwie soczystej pomarańczy i smażonych krewetek smakują wszystkim.
SKŁADNIKI
- 1 porcja mieszanki mieszanki sałat z kapustą białą i kukurydzą lub 1 woreczek Brasiliana mix marki Eisberg
- 6 krewetek koktajlowych
- 1 garść prażonych orzechów nerkowca
- ½ czerwonej cebuli
- 1 pomarańcza
- 1/3 pęczka kolendry
- 1 łyżka masła
- sok z ½ limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle.
- Do miski wsypać mieszankę sałat, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy.
- Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
- Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.