Sałata z pomidorami, figami i szpinakiem: przepis

Sałata z pomidorami, figami i szpinakiem: przepis
Autor: Shutterstock Zamiast  szpinaku można użyć dowolnego rodzaju sałaty.
łatwy
15 min
4

Sałata z dodatkiem pomidorów, fig i szpinaku to pyszna i lekka przekąska, która doda Ci energii, nie obciążając Cię zbędnymi kaloriami. W sezonie na pomidory warto więc jeść ich najwięcej. Zobaczcie, co do nich dodać, żeby uzyskać pyszne i zdrowe danie!

 Szpinak i  pomidory do dobra kombinacja - delikatny szpinak i słodko- kwaśne pomidory to doskonały duet. A do tego słodkie figi, które dodają całej  kompozycji oryginalnego smaku. Warto jeść figi w sezonie na nie -  są bardzo zdrowe i smakowite. Powszechnie dostępne w supermarketach podczas sezonu.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g pomidorków koktajlowych (ewentualnie innych pomidorów)
  • 1 opakowanie młodych liści szpinaku
  • 5  świeżych fig pokrojonych w cząstki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • czerwona cebula pokrojona w plastry
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli morskiej do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory pokroić w cząstki i ułożyć na talerzu razem z listkami szpinaku, figami i plastrami cebuli.
  • Całość skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, oprószyć solą morską i posypać świeżo pokrojoną bazylią.
  • Sałatka idealnie komponuje się z serem kozim lub serem feta.