Sałata masłowa z rabarbarem, trybulą i octem malinowym
2021-07-21
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To bardzo ciekawe, letnie połączenie smaków przypadnie do gustu tym, którzy lubią łamać przepisy i mieszać smaki. Sałata masłowa z rabarbarem, trybulą i octem malinowym to harmonią różnowrodności na jednym talerzu.
SKŁADNIKI
- 1 sałata
- 2 dymki ze szczypiorem
- 2 cienkie łodygi rabarbaru
- 1 garść trybuli
- 3 łyżki octu owocowego, najlepiej malinowego
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Opcjonalnie:
- kawałki koziego sera lub fety
- pokruszone orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki, dymkę umyć, osuszyć i pokroić na 2-3 cm kawałki.
- Rabarbar pokroić w kosteczkę, zblanszować na niedużej ilości oliwy, zdjąć z patelni, ostudzić.
- Trybulę porwać na oddzielne listki. Wymieszać z sałatą i szczypiorem.
- Ocet wymieszać z olejem w zakręconym słoiczku, dodać sól, cukier i gałkę.
- Sosem polać sałatkę, wstawić ją na kilka minut do lodówki.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?