Sałata masłowa z rabarbarem, trybulą i octem malinowym

Sałata z rabarbarem
Autor: Shutterstock Sałata z rabarbarem wygląda bardzo atrakcyjnie na talerzu.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

To bardzo ciekawe, letnie połączenie smaków przypadnie do gustu tym, którzy lubią łamać przepisy i mieszać smaki. Sałata masłowa z rabarbarem, trybulą i octem malinowym to harmonią różnowrodności na jednym talerzu.

SKŁADNIKI

  • 1 sałata
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 2 cienkie łodygi rabarbaru
  • 1 garść trybuli
  • 3 łyżki octu owocowego, najlepiej malinowego
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Opcjonalnie:
  • kawałki koziego sera lub fety
  • pokruszone orzechy włoskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki, dymkę umyć, osuszyć i pokroić na 2-3 cm kawałki.
  • Rabarbar pokroić w kosteczkę, zblanszować na niedużej ilości oliwy, zdjąć z patelni, ostudzić.
  • Trybulę porwać na oddzielne listki. Wymieszać z sałatą i szczypiorem.
  • Ocet wymieszać z olejem w zakręconym słoiczku, dodać sól, cukier i gałkę.
  • Sosem polać sałatkę, wstawić ją na kilka minut do lodówki.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej