Pożywna sałatka z burakiem gotowanym - krzepi i świetnie smakuje

Pożywna sałatka z burakiem gotowanym - krzepi i świetnie smakuje
Autor: Shutterstock.com Pożywna sałatka z burakiem gotowanym - krzepi i świetnie smakuje
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z burakiem gotowanym jest zdrowa ze względu na obecne w warzywie antocyjany i flawonoidy. Obie grupy związków mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Połączenie ziemistego w smaku buraka z kiszonym ogórkiem, jabłkiem i cebulą zawsze się sprawdza. Dodajcie jeszcze fasolę i soczewicę z puszki, a otrzymacie sycącą i pyszną sałatkę dla tych co dbają o swoje zdrowie! 

SKŁADNIKI

  • 2 duże buraki, gotowane lub pieczone
  • 1 marchew gotowana
  • 1 puszka fasoli białej, przepłukanej i osączonej
  • 1 puszka soczewicy zielonej, przepłukanej i osączonej
  • 4 kiszone ogórki
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 4 łyżki soku z kiszonych ogórków lub z kiszonych buraków
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki i jabłko pokroić w kostkę. Marchew i ogórki zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać drobno.
  • Wszystkie warzywa dodać do sałatkowej misy i delikatnie wymieszać. 
  • Dodać do nich osączoną fasolę i soczewicę. Ponownie wymieszać.
  • Oliwę zmiksować z sokiem z kiszenia. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Sałatkę polać dressingiem i wymieszać. Smacznego! 
Beszamel - Buraki

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej