Pomidorowa sałatka z arbuzem i serem feta
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Pomidorowa sałatka z arbuzem i serem feta to przepis na letnią soczystość. Orzeźwiające połączenie chłodzącego arbuza i pełnego smaków lata pomidora posmakuje wszystkim. Dodatek mięty przydaje się w upalne dni. Słony ser feta podkreśla słodycz arbuza i pomidorów.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g pomidorów papryczkowych
- 1 ćwiartka dojrzałego arbuza
- 1 czerwona cebula
- 150 g sera feta lub innego typu solan
- cukier, sól i pieprz do smaku
- 1 garść liści mięty lub tyle ile lubisz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w krążki, posypać solą i cukrem, odstawić.
- Pomidory przekroić na pół lub ćwiartki. Arbuza pokroić w kostkę nie większą od cząstek pomidora.
- Na talerzu układać naprzemiennie pomidory i arbuza,
- Na wierzchu ułożyć cebulę.
- Posypać pokruszonym serem feta i liśćmi mięty.
- Podawać od razu.