Niebanalny pomysł na zwykłą fasolkę szparagową. Ta sałatka zachwyca smakiem i wyglądem
2023-02-16
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Fasolkę szparagową jemy zazwyczaj na ciepło, zresztą to warzywo nadaje się do spożycia wyłącznie po ugotowaniu. A przecież fasolka szparagowa idealnie nadaje się do przygotowania sałatek i to przez cały rok, bo znakomicie znosi mrożenie. Proponowana przez nas sałatka to pyszny mariaż smaków, kolorów i zdrowych składników. Polecamy!
To sałatka, która dobrze smakuje także na drugi dzień. Jeśli jednak zamierzasz zabrać ją ze sobą do pracy i zjeść na lunch, pomiń podczas przygotowania dodatek sałaty. Możesz odłożyć trochę świeżych liści i na drugi dzień wymieszać je z sałatką.
Zobacz nasze inne przepisy na sałatki do pracy
SKŁADNIKI
- 4 buraki – lub więcej według uznania, ugotowane i obrane ze skórki (ja kupuję w markecie zapakowane próżniowo gotowane buraki)
- opcjonalnie możesz zastąpić buraki ugotowanymi ziemniakami
- ok. 1 kg mrożonej zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej al dente i ostudzonej
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1/2 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
- 1 opakowanie rukoli lub mieszanki sałat
- 1 opakowanie małych kulek mozzarelli przekrojonych na pół
- 1/2 szklanki prażonych orzechów - wg gustu
- Sos:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, czosnku w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki pokrój w nieduże kawałki.
- Wymieszaj składniki sosu.
- Wszystkie składniki sałatki włóż do sporek miski i wymieszaj.
- Polej sosem i podawaj.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?