Niebanalny pomysł na zwykłą fasolkę szparagową. Ta sałatka zachwyca smakiem i wyglądem

Niebanalny pomysł na zwykłą fasolkę szparagową. Ta sałatka zachwyca smakiem i wyglądem
Autor: Shutterstock Sałatkę z fasolki szparagowej można przygotowywać przez cały rok - zimą korzystając z mrożonych warzyw
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Fasolkę szparagową jemy zazwyczaj na ciepło, zresztą to warzywo nadaje się do spożycia wyłącznie po ugotowaniu. A przecież fasolka szparagowa idealnie nadaje się do przygotowania sałatek i to przez cały rok, bo znakomicie znosi mrożenie. Proponowana przez nas sałatka to pyszny mariaż smaków, kolorów i zdrowych składników. Polecamy!

To sałatka, która dobrze smakuje także na drugi dzień. Jeśli jednak zamierzasz zabrać ją ze sobą do pracy i zjeść na lunch, pomiń podczas przygotowania dodatek sałaty. Możesz odłożyć trochę świeżych liści i na drugi dzień wymieszać je z sałatką.

Zobacz nasze inne przepisy na sałatki do pracy

SKŁADNIKI

  • 4 buraki – lub więcej według uznania, ugotowane i obrane ze skórki (ja kupuję w markecie zapakowane próżniowo gotowane buraki)
  • opcjonalnie możesz zastąpić buraki ugotowanymi ziemniakami
  • ok. 1 kg mrożonej zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej al dente i ostudzonej
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1/2 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
  • 1 opakowanie rukoli lub mieszanki sałat
  • 1 opakowanie małych kulek mozzarelli przekrojonych na pół
  • 1/2 szklanki prażonych orzechów - wg gustu
  • Sos:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, czosnku w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki pokrój w nieduże kawałki.
  • Wymieszaj składniki sosu.
  • Wszystkie składniki sałatki włóż do sporek miski i wymieszaj.
  • Polej sosem i podawaj.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej