Najsmaczniejsza surówka z czerwonej kapusty pekińskiej
2021-12-31
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czerwona kapusta pekińska to źródło beta karotenu, czyli prowitaminy A. Jedzenie purpurowej kapusty pekińskiej przyczynia się do zdrowia naszych oczu. Do tego to smaczna i jakże kolorowa alternatywa dla innych surówek. Zobacz przepis, jak zrobić najsmaczniejszą, najłatwiejszą i najzdrowsżą surówkę z czerwonej kapusty pekińskiej!
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 1 duże jabłko
- 1 grejpfrut
- 1 pęczek szczypioru
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę drobno pokroić na cienkie paseczki.
- Jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty.
- Grejpfrut obrać ze skóry i białego albedo. Cząstki grejpfruta pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do sałatki.
- Szczypior posiekać drobno. Również dodać do sałatki.
- Wymieszać składniki surówki. Dodać majonez wymieszany z jogurtem i sokiem z cytryny.
- Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?