Najsmaczniejsza surówka z czerwonej kapusty pekińskiej

Najsmaczniejsza surówka z czerwonej kapusty pekińskiej
Autor: Shutterstock.com Czerwona kapusta pekińska o purpurowych liściach jest niezwykle zdrowa
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czerwona kapusta pekińska to źródło beta karotenu, czyli prowitaminy A. Jedzenie purpurowej kapusty pekińskiej przyczynia się do zdrowia naszych oczu. Do tego to smaczna i jakże kolorowa alternatywa dla innych surówek. Zobacz przepis, jak zrobić najsmaczniejszą, najłatwiejszą i najzdrowsżą surówkę z czerwonej kapusty pekińskiej!

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 duże jabłko
  • 1 grejpfrut
  • 1 pęczek szczypioru
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę drobno pokroić na cienkie paseczki. 
  • Jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty. 
  • Grejpfrut obrać ze skóry i białego albedo. Cząstki grejpfruta pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do sałatki. 
  • Szczypior posiekać drobno. Również dodać do sałatki. 
  • Wymieszać składniki surówki. Dodać majonez wymieszany z jogurtem i sokiem z cytryny. 
  • Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej