Meksykańska sałatka kukurydziana z fetą i dymką - prosty skład i obłędny smak
2022-04-12
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Meksykańska sałatka kukurydziana z fetą i dymką to typowy południowoamerykański street food. Moim zdaniem jest rewelacyjna -świeża, soczysta, lekka i wyrazista zarazem. Jest łatwa do zrobienia i można ją podawać od razu po przyrządzeniu, ale najlepiej smakuje po krótkim odpoczynku w lodówce.
SKŁADNIKI
- 4 kolby kukurydzy
- oliwa z oliwek
- 1 pęczek dymki, posiekanej
- 0,5 opakowania sera feta, pokruszonego
- 1 łyżka świeżej kolendry, drobno pokrojonej
- szczypta wędzonej papryki
- 1 papryczka jalapenio, drobno posiekana
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- skórka i sok z 1 limonki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeżą kukurydzę posmarować oliwa i krótko zgrillować lub podpiec w piekarniku. Odłożyć do przestygnięcia, po czym wyłuskać ziarna.
- W dużej misce wymieszać majonez z przetartym czosnkiem, sokiem oraz skórką z limonki.
- Dodać ziarna kukurydzy oraz posiekaną dymkę, wymieszać dokładnie.
- Dodać posiekaną papryczkę, fetę i kolendrę, delikatnie przemieszać, dosolić w razie potrzeby.
- Wierzch oprószyć mieloną wędzoną papryką.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej