Meksykańska sałatka kukurydziana z fetą i dymką - prosty skład i obłędny smak

Meksykańska sałatka kukurydziana z fetą i dymką - prosty skład i obłędny smak
Autor: Shutterstock Proste potrawy często zaskakują swoi doskonałym smakiem - tak jest też w przypadku tej sałatki
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Meksykańska sałatka kukurydziana z fetą i dymką to typowy południowoamerykański street food. Moim zdaniem jest rewelacyjna -świeża, soczysta, lekka i wyrazista zarazem. Jest łatwa do zrobienia i można ją podawać od razu po przyrządzeniu, ale najlepiej smakuje po krótkim odpoczynku w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 4 kolby kukurydzy
  • oliwa z oliwek
  • 1 pęczek dymki, posiekanej
  • 0,5 opakowania sera feta, pokruszonego
  • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno pokrojonej
  • szczypta wędzonej papryki
  • 1 papryczka jalapenio, drobno posiekana
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • skórka i sok z 1 limonki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeżą kukurydzę posmarować oliwa i krótko zgrillować lub podpiec w piekarniku. Odłożyć do przestygnięcia, po czym wyłuskać ziarna.
  • W dużej misce wymieszać majonez z przetartym czosnkiem, sokiem oraz skórką z limonki.
  • Dodać ziarna kukurydzy oraz posiekaną dymkę, wymieszać dokładnie.
  • Dodać posiekaną papryczkę, fetę i kolendrę, delikatnie przemieszać, dosolić w razie potrzeby.
  • Wierzch oprószyć mieloną wędzoną papryką.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej