Mega prosta surówka z ogórka i rukoli - proste przygotowanie i niesamowity smak
2022-03-20
łatwy
10 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Połączenie składników, które jadamy na co dzień, ale raczej nie z jednej miseczki. Ostra w smaku rukola o orzechowej nucie, delikatny i odświeżający ogórek i pełna olejków eterycznych skórka cytrynowa, okraszone odrobiną ziół prowansalskich to chyba jedna z najlepszych i najprostszych surówek jakie jadłam.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie rukoli
- 2 ogórki wężowe
- 1 cytryna
- zioła prowansalskie
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórka dokładnie umyć i pokroić w plastry (nie obierać).
- Rukolę umyć i dokładnie osuszyć, wymieszać z plastrami ogórka.
- Cytrynę bardzo dokładnie wyszorować i sparzyć, można też umyć w sodzie lub occie.
- Żółtą warstwę skórki cytryny obkroić ostrym noże i pokroić w cieniutkie paseczki (można też zetrzeć na drobnej tarce na wiórki).
- Składniki wymiesza skropić oliwą i oprószyć ziołami.
Rukola, czyli sałata z charakterem. Właściwości odżywcze i zastosowanie rukoli w kuchni