Mega prosta surówka z ogórka i rukoli - proste przygotowanie i niesamowity smak

Surówka z rukoli i ogórka
Autor: Shutterstock Surówka z rukoli i ogórka świetnie połączonych aromatem olejków eterycznych ze skórki cytrynowej.
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Połączenie składników, które jadamy na co dzień, ale raczej nie z jednej miseczki. Ostra w smaku rukola o orzechowej nucie, delikatny i odświeżający ogórek i pełna olejków eterycznych skórka cytrynowa, okraszone odrobiną ziół prowansalskich to chyba jedna z najlepszych i najprostszych surówek jakie jadłam.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie rukoli
  • 2 ogórki wężowe
  • 1 cytryna
  • zioła prowansalskie
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórka dokładnie umyć i pokroić w plastry (nie obierać).
  • Rukolę umyć i dokładnie osuszyć, wymieszać z plastrami ogórka.
  • Cytrynę bardzo dokładnie wyszorować i sparzyć, można też umyć w sodzie lub occie.
  • Żółtą warstwę skórki cytryny obkroić ostrym noże i pokroić w cieniutkie paseczki (można też zetrzeć na drobnej tarce na wiórki).
  • Składniki wymiesza skropić oliwą i oprószyć ziołami.
Rukola, czyli sałata z charakterem. Właściwości odżywcze i zastosowanie rukoli w kuchni

Galeria: Sałatki do pracy - najlepsze przepisy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej