Masłowa sałata ze słoniną i cytryną - zaskakująco smaczny dodatek do obiadu
2022-01-24
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Gdy trafiłam na ten przepis w jednej ze starych notesów mojej mamy, początkowo się skrzywiłam z niesmakiem. Po czym zajrzałam do lodówki, wyjęłam kawałek słoniny i przygotowałam ją do stopienia. Zrobiłam na próbę i okazało się, że to smakuje świetnie.
Galeria: 21 surówek obiadowych
SKŁADNIKI
- 1 główka sałaty
- 100 g słoniny
- sok z cytryny
- sól (najlepiej w płatkach)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatkę umyć i dokładnie osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki.
- Słoninę pokroić w kosteczkę wrzucić na patelnię, wytopić nieco tłuszczu, nie spalić skwarków.
- Sałatę polać stopionym ciepłym tłuszczem ze skwarkami, ssokiem z cytryny, oprószyć solą. Od razu podawać.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?