Masłowa sałata ze słoniną i cytryną - zaskakująco smaczny dodatek do obiadu

Sałata ze słonina i cytryną
Autor: Shutterstock Sałata ze słonina i cytryną to bardzo prosty, a jednocześnie zaskakujący dodatek do obiadu.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Gdy trafiłam na ten przepis w jednej ze starych notesów mojej mamy, początkowo się skrzywiłam z niesmakiem. Po czym zajrzałam do lodówki, wyjęłam kawałek słoniny i przygotowałam ją do stopienia. Zrobiłam na próbę i okazało się, że to smakuje świetnie. 

Galeria: 21 surówek obiadowych

SKŁADNIKI

  • 1 główka sałaty
  • 100 g słoniny
  • sok z cytryny
  • sól (najlepiej w płatkach)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatkę umyć i dokładnie osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki.
  • Słoninę pokroić w kosteczkę wrzucić na patelnię, wytopić nieco tłuszczu, nie spalić skwarków.
  • Sałatę polać stopionym ciepłym tłuszczem ze skwarkami, ssokiem z cytryny, oprószyć solą. Od razu podawać.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej