Majonezowa surówka gobo z korzenia łopianu z marchewką i orzechami
2022-04-21
łatwy
20 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Korzeń łopianu to produkt szczególnie ceniony w kuchnia azjatyckiej. Japońska sałatka gobo to najpopularniejszy sposób jego podania. Krótko blanszowany razem z marchewką, doprawiony aromatycznym dressingiem, smakuje naprawdę interesująco i dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
SKŁADNIKI
- 2 korzenie łopianu
- 1 marchewka
- kilka orzechów laskowych
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka ziaren białego sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać z sosem sojowym, octem, olejem cukrem i ziarnami sezamu. Odstawić.
- Marchewkę i korzeń łopianu obrać i pokroić w słupki.
- Pokrojony łopian włożyć do rondla, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia.
- Gdy zacznie wrzeć gotować przez minutę, po czym dodać marchewkę i gotować kolejną minutę.
- Odcedzić warzywa i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Zalać dressingiem, wymieszać i zostawić na 30 minut.
- Przed podaniem ponownie wymieszać. Po wierzchu posypać grubo pokrojonymi orzechami laskowymi.
Beszamel - Jadalne chwasty