Majonezowa surówka gobo z korzenia łopianu z marchewką i orzechami

Majonezowa surówka gobo z korzenia łopianu z marchewką i orzechami
Autor: Shutterstock W Japonii korzeń łopianu jest cenionym składnikiem np. surówki
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Korzeń łopianu to produkt szczególnie ceniony w kuchnia azjatyckiej. Japońska sałatka gobo to najpopularniejszy sposób jego podania. Krótko blanszowany razem z marchewką, doprawiony aromatycznym dressingiem, smakuje naprawdę interesująco i dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

SKŁADNIKI

  • 2 korzenie łopianu
  • 1 marchewka
  • kilka orzechów laskowych
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka ziaren białego sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać z sosem sojowym, octem, olejem cukrem i ziarnami sezamu. Odstawić.
  • Marchewkę i korzeń łopianu obrać i pokroić w słupki.
  • Pokrojony łopian włożyć do rondla, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia.
  • Gdy zacznie wrzeć gotować przez minutę, po czym dodać marchewkę i gotować kolejną minutę.
  • Odcedzić warzywa i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Zalać dressingiem, wymieszać i zostawić na 30 minut.
  • Przed podaniem ponownie wymieszać. Po wierzchu posypać grubo pokrojonymi orzechami laskowymi.
Beszamel - Jadalne chwasty
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej