Łatwa surówka z młodej kapusty z ogórkiem, oliwkami i kukurydzą
2022-04-25
łatwy
20 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Proste, ale zaskakujące smaczne połącznie warzyw, które przygotujemy dosłownie w moment. Bazą surówki jest kapusta, ale najlepiej wybrać do tego tylko wewnętrzne, najdelikatniejsze listki, do tego wyraziste oliwki, słodka kukurydza, lekki ogórek i odświeżający koperek. Całość warto skropić odrobiną naprawdę dobrej jakości oliwy.
SKŁADNIKI
- 0,5 główki białej kapusty (tylko wewnętrzne, jasne, pomarszczone liście)
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 świeży ogórek
- kilka zielonych oliwek
- garść młodych liści szpinaku
- kilka gałązek koperku, drobno posiekanego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Główkę kapusty obrać z zewnętrznych liści, niemal do połowy, wewnętrzne listki drobno poszatkować.
- Ogórka umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kosteczkę.
- Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na połówki lub w krążki. Liście szpinaku porwać na mniejsze części.
- Kapustę wymieszać ze szpinakiem, ogórkiem, oliwkami, kukurydzą posiekanym drobno koprem.
- Surówkę oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Galeria: Surówki z kapusty pekińskiej - najlepsze przepisy