Łatwa surówka z młodej kapusty z ogórkiem, oliwkami i kukurydzą

Łatwa surówka z młodej kapusty z ogórkiem, oliwkami i kukurydzą
Autor: Shutterstock Młoda kapusta to idealne warzywo na surówki
łatwy
20 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Proste, ale zaskakujące smaczne połącznie warzyw, które przygotujemy dosłownie w moment. Bazą surówki jest kapusta, ale najlepiej wybrać do tego tylko wewnętrzne, najdelikatniejsze listki, do tego wyraziste oliwki, słodka kukurydza, lekki ogórek i odświeżający koperek. Całość warto skropić odrobiną naprawdę dobrej jakości oliwy.

SKŁADNIKI

  • 0,5 główki białej kapusty (tylko wewnętrzne, jasne, pomarszczone liście)
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 świeży ogórek
  • kilka zielonych oliwek
  • garść młodych liści szpinaku
  • kilka gałązek koperku, drobno posiekanego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główkę kapusty obrać z zewnętrznych liści, niemal do połowy, wewnętrzne listki drobno poszatkować.
  • Ogórka umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kosteczkę.
  • Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na połówki lub w krążki. Liście szpinaku porwać na mniejsze części.
  • Kapustę wymieszać ze szpinakiem, ogórkiem, oliwkami, kukurydzą posiekanym drobno koprem.
  • Surówkę oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Surówki z kapusty pekińskiej - najlepsze przepisy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej