Kuskus perłowy z pomidorami i oliwkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kuskus perłowy z pomidorami i oliwkami to świetna sałatka na posiłek w upalny dzień. Perłowy kuskus, zwany również kuskusem z Izraela, to specjalna odmiana pszennej kaszy utoczonej z mąki i wody. Kuskus jest potrawą typową dla kuchni krajów Maghrebu. Połączony z pomidorami i wyrazistymi oliwkami zamienia się w odżywczy posiłek. Tak przygotowany kuskus można podać jako dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g perłowego kuskusu
- 200 g pomidorków koktajlowych lub innych drobnych
- 1 ogórek
- 60 g czarnych oliwek
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- cukier, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić.
- Pomidorki przekroić na pół. Ogórek obrać i pokroić w małą kostkę.
- Oliwki i natkę pietruszki drobno posiekać.
- Wymieszać sok z cytryny z wodą, dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli oraz tyle pieprzu, ile lubicie. Dodać oliwę i razem dobrze wymieszać np. w słoiku, potrząsając.
- Połączyć kuskus z pomidorami, ogórkami, oliwkami i natką pietruszki. Polać sosem i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.
- Podawać schłodzone.