Kiszona kapusta duszona z syropem klonowym - przepis na danie o niezapomnianym smaku
2021-10-14
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kiszona kapusta duszona z syropem klonowym to danie, które podbiło moje podniebienie i serce w jednej restauracji. Ponieważ nie mogłam znaleźć na nie przepisu, postanowiłam odtworzyć jego smak z pamięci. Wydawało mi się bardzo proste ale cudownie smaczne i takie też jest. Poznaj przepis na łatwą do przygotowania kapustę kiszoną duszoną z syropem klonowym.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg średnio ukiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 średnie słodkie cebule (biała, cukrowa)
- 4-5 łyżek syropu klonowego
- 2-3 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić cieniutkie półplasterki i lekko zrumienić na maśle. Dodać do niej syrop klonowy i lekko całość skarmelizować.
- Do cebuli dodać kapustę posiekaną na jednakowej wielkości kawałki. Wsypać ziele angielskie i liście laurowe, dokładnie wymieszać.
- Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości kapusty.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?