Grillowa sałatka ziemniaczana na upalne dni

Grillowa sałatka ziemniaczana na upalne dni
Autor: Shutterstock.com Sałatka z ziemniaków na grilla
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sałatka ziemniaczana do grilla jest pożywna, tania i łatwa w przygotowaniu. Ma jeszcze jedną - niewątpliwie najważniejszą zaletę - jest obłędnie pyszna! 

Sałatka z ziemniaków do grilla jest także  niedroga, a składniki na nią dostaniemy w każdym markecie.

Sałatka na grilla z ziemniakami idealnie pasuje do dań z rusztu. Syci i chłodzi. Wciąż nie doceniamy orzeźwiającej roli ziemniaków. Zawsze wydają się nam sytym pożywieniem. Jednak schłodzone ziemniaki długo kumulują chłód. Po spożyciu działają jak wewnętrzny okład na rozgrzane wnętrze ciała. Przyjemnie schładzają. Dlatego ziemniaczaną sałatkę zawsze podawaj dobrze schłodzoną.

Co jest potrzebne, żeby przyrządzić sałatkę ziemniaczaną?

Klasyczna sałatka ziemniaczana to właściwie dwa składniki: ziemniaki i musztardowy winegret. Sekret smaku sałatki to wymieszanie jeszcze ciepłych ziemniaków z kwaśnym sosem. Ziemniak dosłownie wsysają dressing i napełniają się jego smakiem. Reszta to kwestia twórczej inwencji. Oczywiście warto dodać chrupiącą pod zębami cebulkę, ewentualnie ogórki z octu lub kiszone. Jednak w okolicznościach grilla najlepiej sprawdzi się usmażony boczek. Można go usmażyć wcześniej lub zgrillować na oczach współbiesiadników. Pikantnym akcentem będą listki świeżej rukoli. Tak przyjemnie szczypie w język. Sałatki do dań z grilla często są bardzo proste i taka jest też ta sałatka.

Jak zrobić grillową sałatkę ziemniaczaną?

  • Zawsze zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Choć i tu mogą być odstępstwa. Osobiście wolę obrać i pokroić ziemniaki przed gotowaniem. W mniejszych kawałkach szybciej się gotują. No i nie poparzę palców podczas obierania. 
  • W czasie gotowania ziemniaków, przygotowujemy sos.
  • Obrane, jeszcze dobrze ciepłe ziemniaki zalewamy przygotowanym dressingiem. Mieszamy ziemniaki, żeby każdy kawałek bulwy pokrył się emulsją z musztardy, soku cytrynowego i oliwy. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Gdy ziemniaki nabierają smaku, można usmażyć na chrupko boczek. Paski boczku kroimy na mniejsze kawałki.
  • Do schłodzonych ziemniaków z sosem dodajemy pokrojony boczek, posiekaną cebulę i mieszamy wszystko razem.
  • Rukolę dodajemy tuż przed podaniem. Jej delikatne liście szybko ciemnieją i wiedną się pod wpływem kwasów zawartych w sałatce.
  • Ziemniaczaną sałatkę na grilla schładzamy co najmniej godzinę w lodówce. Smacznego! 

SKŁADNIKI

  • Na grillową sałatkę ziemniaczaną:
  • 1 kg młodych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach
  • 150 g surowego boczku wędzonego
  • 1 czerwona cebula, pokrojona 
  • 100 g rukoli
  • Na sos do sałatki grillowej:
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 4 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zmiksować sos do sałatki. Powinien mieć konsystencję emulsji. 
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, bez obierania. Odcedzić. Przestudzić. Jeszcze ciepłe obrać. Pokroić w półplasterki. Zalać przygotowanym sosem i wymieszać.
  • Boczek zrumienić na suchej patelni. Pokroić na paski. Dodać do ziemniaków.
  • Do sałatki dodać pokrojoną cebulę. Wymieszać sałatkę. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Przed podaniem dodać rukolę i delikatnie wymieszać. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej