Chrupiąca sałatka z kalafiora, kukurydzy, marchewki i groszku - szybka i pożywna

2020-09-11
Anna Śmiałek
Chrupiąca sałatka z kalafiora, kukurydzy, marchewki i groszku - szybka i pożywna
Autor: Shutterstock Surowy kalafior to doskonały składnik sałatek - rozdrobniony jest smaczny i nadaje sałatkom intrygującą chrupkość.
łatwy
15 min
4

Chrupiąca sałatka z kalafiora, kukurydzy, marchewki i groszku  to danie, które przygotujesz w 15 minut! Sałatka jest chrupiąca, dzięki dodatkowi surowego kalafiora i marchewki, a także bardzo pożywna, bo zawiera groszek i kukurydzę.

Składniki

pół kalafiora

pół puszki kukurydzy

pół puszki groszku (ewentualnie tyle samo groszku mrożonego)

1 marchewka

dwie łyżki posiekanego szczypiorku

łyżka majonezu

trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego

łyżeczka musztardy

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podobnie postępuj z marchewką.

Do kalafiora i marchewki dodaj odsączone z zalewy  kukurydzę i groszek

Posól, posyp pieprzem i dodaj  posiekany szczypiorek.

Wymieszaj składniki sosu, czyli majonez, jogurt i musztardę. Dodaj do warzyw, wymieszaj i odstaw sałatkę na pół godziny - by smaki się przegryzły.

Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?