Chrupiąca sałatka z kalafiora, kukurydzy, marchewki i groszku - szybka i pożywna

Chrupiąca sałatka z kalafiora, kukurydzy, marchewki i groszku - szybka i pożywna
Autor: Shutterstock Surowy kalafior to doskonały składnik sałatek - rozdrobniony jest smaczny i nadaje sałatkom intrygującą chrupkość.
łatwy
15 min
4

Chrupiąca sałatka z kalafiora, kukurydzy, marchewki i groszku  to danie, które przygotujesz w 15 minut! Sałatka jest chrupiąca, dzięki dodatkowi surowego kalafiora i marchewki, a także bardzo pożywna, bo zawiera groszek i kukurydzę.

SKŁADNIKI

  • pół kalafiora
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki groszku (ewentualnie tyle samo groszku mrożonego)
  • 1 marchewka
  • dwie łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka majonezu
  • trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podobnie postępuj z marchewką.
  • Do kalafiora i marchewki dodaj odsączone z zalewy  kukurydzę i groszek
  • Posól, posyp pieprzem i dodaj  posiekany szczypiorek.
  • Wymieszaj składniki sosu, czyli majonez, jogurt i musztardę. Dodaj do warzyw, wymieszaj i odstaw sałatkę na pół godziny - by smaki się przegryzły.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej