Burak liściowy i słodki ziemniak - posiekaj i usmaż. Genialna sałatka na ciepło gotowa!

Burak liściowy i słodki ziemniak - posiekaj i usmaż. Genialna sałatka na ciepło gotowa!
Autor: Shutterstock.com Burak liściowy i słodki ziemniak - posiekaj i usmaż. Genialna sałatka na ciepło gotowa!
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Burak liściowy, czyli boćwina, oraz słodki ziemniak to idealna para. Wystarczy posiekać i usmażyć. Genialna sałatka na ciepło gotowa! Można tak przyrządzonego buraka liściowego podać na przystawkę. Pasuje właściwie do wszystkiego. Wypróbujcie koniecznie! 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 pęczek boćwiny, czyli buraka liściowego, liściastego
  • 1 średniej wielkości batat
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 1 łyżeczka sezamu, uprażonego na suchej patelni
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grube łodygi boćwiny pokrój na kawałki. Liście posiekaj. 
  • Batata obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli.
  • Gdy cebula stanie się szklista, dodaj pokrojonego słodkiego ziemniaka. Smaż do chwili, gdy ziemniak będzie miękki. Zajmie to około 10 minut.
  • Dodaj posiekanego buraka liściowego i smaż dalej, aż boćwina straci na objętości, a liście zwiędną. 
  • Przypraw solą oraz pieprzem. Podawaj póki ciepłe, posypane pestkami granatu i sezamem.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?

Karczochy - 8 sposobów na przyrządzenie karczochów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej