Burak liściowy i słodki ziemniak - posiekaj i usmaż. Genialna sałatka na ciepło gotowa!
2022-04-03
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Burak liściowy, czyli boćwina, oraz słodki ziemniak to idealna para. Wystarczy posiekać i usmażyć. Genialna sałatka na ciepło gotowa! Można tak przyrządzonego buraka liściowego podać na przystawkę. Pasuje właściwie do wszystkiego. Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 pęczek boćwiny, czyli buraka liściowego, liściastego
- 1 średniej wielkości batat
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pestek granatu
- 1 łyżeczka sezamu, uprażonego na suchej patelni
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grube łodygi boćwiny pokrój na kawałki. Liście posiekaj.
- Batata obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Gdy cebula stanie się szklista, dodaj pokrojonego słodkiego ziemniaka. Smaż do chwili, gdy ziemniak będzie miękki. Zajmie to około 10 minut.
- Dodaj posiekanego buraka liściowego i smaż dalej, aż boćwina straci na objętości, a liście zwiędną.
- Przypraw solą oraz pieprzem. Podawaj póki ciepłe, posypane pestkami granatu i sezamem.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?