Błyskawiczna surówka z rukoli i buraczków: przepis na pyszną i zdrową sałatkę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Prosta i błyskawiczna surówka z rukoli i buraczków jest pyszna i zdrowa, doskonała do dań obiadowych. Rukola wygląda trochę jak sałata, trochę jak zioło. Jej zdecydowany smak pieprzowy, chrzanowy i orzechowy zarazem, dobrze komponuje się z sałatkami z dodatkiem owoców, orzechów, parmezanu, fety, sera koziego, smażonego boczku, czy kurczaka z grilla.
Sałatkę można wzbogacić o cienkie plastry szynki gotowanej albo dojrzewającej, kawałki sera pleśniowego lub koziego, orzechy włoskie albo uprażone ziarna słonecznika.
SKŁADNIKI
- 6 małych buraczków
- rukola
- 4 szalotki
- SOS:
- filiżanka soku z cytryny
- filiżanka oliwy
- ząbek czosnku
- sól morska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraczki umyć, upiec ze skórką w piekarniku nagrzanym do 190
o C (około 40 minut). Gdy wystygną, obrać i pokroić w plasterki. - Zrobić sos z oliwy, czosnku, soku z cytryny i soli. Odlać kilka łyżek sosu, a w reszcie przez godzinę marynować buraczki.
- Na półmisku ułożyć plasterki buraczana, szalotkę pokrojoną w piórka i rukolę. Polać resztą sosu, posypać pieprzem.