Błyskawiczna surówka z rukoli i buraczków: przepis na pyszną i zdrową sałatkę

Błyskawiczna surówka z rukoli i buraczków: przepis na pyszną i zdrową sałatkę
Autor: Shutterstock Buraczana surówka z rukolą
łatwy
15 min
4

Prosta i błyskawiczna surówka z rukoli i buraczków jest pyszna i zdrowa, doskonała do dań obiadowych. Rukola wygląda trochę jak sałata, trochę jak zioło. Jej zdecydowany smak pieprzowy, chrzanowy i orzechowy zarazem, dobrze komponuje się z sałatkami z dodatkiem owoców, orzechów, parmezanu, fety, sera koziego, smażonego boczku, czy kurczaka z grilla.

Sałatkę  można wzbogacić o cienkie plastry szynki gotowanej albo dojrzewającej, kawałki sera pleśniowego lub koziego, orzechy włoskie albo uprażone ziarna słonecznika.

SKŁADNIKI

  • 6 małych buraczków
  • rukola
  • 4 szalotki
  • SOS:
  • filiżanka soku z cytryny
  • filiżanka oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól morska

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraczki umyć, upiec ze skórką w piekarniku nagrzanym do 190oC (około 40 minut). Gdy wystygną, obrać i pokroić w plasterki.
  • Zrobić sos z oliwy, czosnku, soku z cytryny i soli. Odlać kilka łyżek sosu, a w reszcie przez godzinę marynować buraczki.
  • Na półmisku ułożyć plasterki buraczana, szalotkę pokrojoną w piórka i rukolę. Polać resztą sosu, posypać pieprzem.