Azjatycka surówka z czerwonej kapusty i marchewki

Azjatycka surówka z czerwonej kapusty i marchewki
Autor: Shutterstock.com Azjatycka surówka z czerwonej kapusty i marchewki
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Azjatycka surówka z czerwonej kapusty i marchewki jest niezwykle smaczna. Pikantna, soczysta i chrupka surówka kapuściana pasuje nie tylko dań kuchni dalekowschodniej. Śmiało można ją wykorzystać do każdego obiadu. Słodko-kwaśne połączenie smaków jest po prostu genialne. Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na obłędną surówkę z czerwonej kapusty i marchewki! 

SKŁADNIKI

  • 1/4 główki czerwonej kapusty (350 g)
  • 1 marchewki
  • 2 łyżki startego imbiru świeżego
  • 2 czubate łyżki rodzynek 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju ryżowego lub innego o neutralnym smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę bardzo cienko poszatkować. Marchew zetrzeć na cienkie słupki lub wiórki. 
  • Warzywa wymieszać. Dodać do nich starty imbir, rodzynki, sos sojowy, ocet i oba rodzaje oleju.
  • Warzywa wymieszać dokładnie. Odstawić na 15 minut. Ponownie wymieszać i podawać od razu. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej