Azjatycka surówka z czerwonej kapusty i marchewki
2022-02-24
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Azjatycka surówka z czerwonej kapusty i marchewki jest niezwykle smaczna. Pikantna, soczysta i chrupka surówka kapuściana pasuje nie tylko dań kuchni dalekowschodniej. Śmiało można ją wykorzystać do każdego obiadu. Słodko-kwaśne połączenie smaków jest po prostu genialne. Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na obłędną surówkę z czerwonej kapusty i marchewki!
SKŁADNIKI
- 1/4 główki czerwonej kapusty (350 g)
- 1 marchewki
- 2 łyżki startego imbiru świeżego
- 2 czubate łyżki rodzynek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju ryżowego lub innego o neutralnym smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę bardzo cienko poszatkować. Marchew zetrzeć na cienkie słupki lub wiórki.
- Warzywa wymieszać. Dodać do nich starty imbir, rodzynki, sos sojowy, ocet i oba rodzaje oleju.
- Warzywa wymieszać dokładnie. Odstawić na 15 minut. Ponownie wymieszać i podawać od razu. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?