Tabuleh - arabska sałatka z kaszą PRZEPIS

2021-03-29
sałatka z kaszą tabbouleh
Autor: Shutterstock Tabuleh - arabskie danie z kaszą
łatwy
15 min
4

Tabuleh to chyba najpopularniejsza sałatka kuchni arabskiej. Jak wiele innych potraw kuchni arabskiej, tabuleh dobrze sprawdza się jako starter lub po prostu zimna przekąska na imprezach. Tabuleh jest nie tylko oryginalna, ale także prosta w podaniu. Możesz podać ją z innymi przysmakami kuchni arabskiej, które bez trudu znajdziesz w sklepach. Wypróbuj przepis na tabuleh.

Jakie arabskie przystawki kupisz w sklepach?

Przygoda z arabską kuchnią powinna zacząć się w dobrze zaopatrzonym sklepie z takim jedzeniem lub z kuchnią świata. To tam dostaniemy pastę sezamową Tahini, która jest podstawowym składnikiem wielu potraw, tam także kupimy chleb arabski khobez albo bardzo popularną przyprawę zatar (mieszkankę na bazie tymianku z dodatkiem sezamu, kopru włoskiego, anyżu, kolendry, sumaku, kuminu i kwasku cytryny), czy dobrą gatunkowo kaszę kuskus. W takich sklepach znajdziemy także ogromny wybór dań gotowych, które od razu nadają się do podania na zimno. Z takich dań wart spróbować: bobu z kolendrą, makdous - bakłażany nadziewane orzechami z papryk czy rzepę konserwowaną - ta szczególnie jest atrakcyjnym dodatkiem o pięknym, różowym kolorze. W chłodniach z kolei znajdziemy pyszne świeże oliwki z różnym nadzieniem i dania, które wmagają świeżego przygotowania: hummus - pastę z cieciorki z czosnkiem, baba ghanoush - pastę z pieczonych bakłażanów, ser kozi Gazi czy kulki serowe Labneh w smakowych zalewach. Każdą z tych rzeczy możemy podać w formie przekąski. Jeżeli chcemy spróbować samodzielnie wykonać jakąś potrawę najlepiej postawić na sałatkę z kuskusem, ponieważ do niej potrzebne są świeże warzywa.

SKŁADNIKI

  • kuskus (około pół szklanki)
  • 5 pomidorów
  • ogórek
  • 1 papryka
  • 5 szalotek
  • trochę świeżej mięty
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki (dużo!)
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kuskus gotujemy lub zalewamy (zależy od instrukcji na opakowaniu) z dodatkiem soku z cytryny.
  • Do studzonego dodajemy pokrojone w drobną kostkę wszystkie składniki, a na koniec posiekaną miętę.
  • Dolewamy oliwy i dodajemy sól, pieprz.
  • Tabbouleh odstawiamy na parę godzin do lodówki.