Sałatka ziemniaczana z amarantusem - jak stosować popping (amarantus ekspandowany)
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudo zbóż) uprawianych ma świecie. Jest bogaty w magnez, żelazo i wapń. Amarantus ekspandowany (popping) jest wygodnym, gotowym do spożycia składnikiem np. sałatek. Oto przepis na sałatkę ziemniaczaną z amarantusem.
Amarantus pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy.
SKŁADNIKI
- 80 dag ziemniaków cebula
- 2 ogórki kwaszone
- 5 łyżek poppingu (amarantusa ekspandowanego)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj.
- Cebulę pokrój w kostkę i wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, szczypiorkiem i ekspandowanym amarantusem (poppingiem).
- Ziemniaki po ostudzeniu pokrój w plastry i wymieszaj z tak przygotowanym sosem, całość skrop oliwą.
- Dodaj pokrojone w kostkę ogórki.
- Sałatkę wymieszaj.