Makaron Caprese z programu Zakupy pod Kontrolą

Makaron Caprese z programu Zakupy pod Kontrolą
Autor: Anna Łukasiewicz blog Five o'clock Efektowny makaron Caprese przygotował Darek Kuźnia, prowadzący program Zakupy pod Kontrolą
trudny
60 min
4

Makaron Caprese z programu Zakupy pod Kontrolą, to autorski przepis Darka Kuźniaka. Kucharz znany jest ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do kuchni. Makaron w jego wykonaniu to luźna interpretacja smaków zawartych w klasycznej sałatce Caprese: pomidorów, bazylii, śmietankowej mozzarelli. Przygotowanie makaronu w stylu Darka Kuźniaka to wyższa szkoła gotowania. Spróbuj swych sił, także ty!

Zobacz także: ZAKUPY POD KONTROLĄ, na antenie TVP2, w każdą niedzielę 19:35, począwszy od 16 września

SKŁADNIKI

  • Na czerwony makaron:
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia, kilka listków
  •  
  • Na zielony makaron:
  • 30 g świeżych liści bazylii
  • 10 g, czyli 1 łyżka pestek słonecznika
  • 4 łyżki startego parmezanu 
  • 1-2 łyżki oliwy
  •  
  • Na biały makaron:
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • sól i pieprz do smaku
  •  
  • Ponadto:
  • 50 g suchego makaronu spaghetti
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 6 łyżeczek agaru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj czerwony makaron. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przepuść przez praskę. Marchewkę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie czosnek i cebulę, a gdy cebula nabierze złotego koloru dodaj pokrojoną marchewkę i pomidory pelati. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz listkami świeżej bazylii. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Jeżeli pomidory będą za gęste dodaj kilka łyżek wody dla uzyskania rzadszej konsystencji. Zmiksuj blenderem na gładki krem.
  • Przygotuj zielony makaron: bazylię, uprażone na suchej patelni pestki dyni, oliwę oraz starty parmezan przełóż do blendera kielichowego. Dolej około 1/3 szklanki wody dla konsystencji i zmiksuj na gładki sos. Gotowy zielony sos przelej do rondelka.
  • Przygotuj biały makaron: zagotuj w garnku śmietankę z czarnym sezamem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Makaron spaghetti ugotuj w osolonym wrzątku al dente, obtocz w bułce tartej wymieszanej z grubo mielonym pieprzem i usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  • Wszystkie kremy podgrzewamy do temperatury 85/95 stopni Celsjusza, dodajemy do każdego po 2 łyżeczki agaru i dokładnie mieszamy, aż agar się rozpuści.
  • Nabieramy masy do strzykawki. Napełniamy plastikowe wężyki kremami i zanurzamy w wodzie z lodem na 5-10 minut. Następnie powietrzem ze strzykawki wypychamy gotowe makarony na talerz i dekorujemy świeżą bazylią i wcześniej przygotowanym makaronem.
  • Masy wykładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Blaszki schładzamy w lodówce przez 20 minut. Następnie kroimy cieniutko ostrym nożem tak aby otrzymać makaron. Kolorowy makaron układamy na talerzu i dekorujemy świeżą bazylią i wcześniej przygotowanym makaronem.