Co można zrobić z kaszki kuskus? Sałatka z kuskusem i warzywami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dla mieszkańców wielu krajów kuskus to danie samo w sobie albo podstawowy składnik wszelkich posiłków. Tak naprawdę to nie ma się czemu dziwić, bo kuskus to nie tylko odżywcza kasza, dająca energię na cały dzień, ale przede wszystkim źródło zdrowych węglowodanów i błonnika. Co można przyrządzić z kuskusu? Podajemy przepis na sałatkę z kaszy kuskus z warzywami.
Warzyw w kuskusie powinno być dużo i nie powinno rezygnować się z oliwy, ponieważ kuskus jest kaszą z natury suchą.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kuskusu
- 1 czerwona papryka (oczyścić i pokroić w kosteczkę)
- 1 ogórek (obrać, pokroić w kostkę)
- 1 pomidor (sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę)
- 8 zielonych oliwek (drobno pokroić)
- 1 puszka kukurydzy (odcedzić i opłukać)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kuskus posól i zalej gorącą wodą (tak żeby woda była ok. 1 cm nad kaszą). Naczynie przykryj i poczekaj, aż kaszka wchłonie wodę.
- W międzyczasie pokrojone warzywa przerzuć do salaterki, a kiedy woda już zostanie wchłonięta przez kaszę, rozmieszaj ją widelcem i dodaj do warzyw.
- Dolej oliwy, soku z cytryny, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.