Zielona sałatka z jajkiem i łososiem

2021-04-06
Adrianna Stawska-Ostaszewska
Zielona sałatka z jajkiem i łososiem
Autor: Shutterstock.com Pożywna sałatka z liśćmi sałaty, ziemniakami, ogórkami, rzodkiewkami, przepiórczymi jajkami i wędzonym łososiem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z zielonych liści to zdrowa porcja odżywczych składników w nieco odchudzonej formie. Liście sałat mają praktycznie bardzo małą kaloryczność. Wzbogacamy wartość sałatki dodając jajko, ser, rybę lub wędliny, czy pieczone mięso. Polecam Waszej uwadze tę zieloną sałatkę z jajkiem i łososiem skropioną pysznym dressingiem. Idealna na wiosnę! 

Składniki

Na zieloną sałatkę z jajkiem i łososiem:

4 jajka kurze lub 8 przepiórczych, ugotowanych na twardo

100 g łososia wędzonego na zimno, pokrojonego na cienkie plasterki

2 średnie ziemniaki lub 4 małe lub 8 drobnych ziemniaczków, ugotowane i pokrojone na kawałki wielkości kęsa

1/2 świeżego ogórka, pokrojonego na półplasterki

6-8 rzodkiewek, pokrojonych na półplasterki

100 g liści sałaty 

50 g liści roszponki

Na najlepszy dressing do zielonej sałatki:

100 g dobrej jakości majonezu

10 g filecików anchois

20 ml (1 łyżka i jeszcze trochę) wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Liście sałaty i roszponki ułożyć na jednym dużym talerzu lub na 4 mniejszych.

Na liściach ułożyć kawałki ziemniaka oraz pokrojonego ogórka i rzodkiewki. Następnie rozłożyć plastry łososia pokrojone na paski lub mniejsze kawałki. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka kurzego lub połówki jajek przepiórczych. 

Do majonezu dodać fileciki anchoisa i wodę. Za pomocą blendera ręcznego emuglować całość, nie odrywając głowicy blendera od dna naczynia. 

Sosem polać sałatkę. Podawać od razu. Smacznego!

Jajka – zdrowie w skorupce