Zielona sałatka z jajkiem i łososiem

Zielona sałatka z jajkiem i łososiem
Autor: Shutterstock.com Pożywna sałatka z liśćmi sałaty, ziemniakami, ogórkami, rzodkiewkami, przepiórczymi jajkami i wędzonym łososiem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z zielonych liści to zdrowa porcja odżywczych składników w nieco odchudzonej formie. Liście sałat mają praktycznie bardzo małą kaloryczność. Wzbogacamy wartość sałatki dodając jajko, ser, rybę lub wędliny, czy pieczone mięso. Polecam Waszej uwadze tę zieloną sałatkę z jajkiem i łososiem skropioną pysznym dressingiem. Idealna na wiosnę! 

SKŁADNIKI

  • Na zieloną sałatkę z jajkiem i łososiem:
  • 4 jajka kurze lub 8 przepiórczych, ugotowanych na twardo
  • 100 g łososia wędzonego na zimno, pokrojonego na cienkie plasterki
  • 2 średnie ziemniaki lub 4 małe lub 8 drobnych ziemniaczków, ugotowane i pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • 1/2 świeżego ogórka, pokrojonego na półplasterki
  • 6-8 rzodkiewek, pokrojonych na półplasterki
  • 100 g liści sałaty 
  • 50 g liści roszponki
  • Na najlepszy dressing do zielonej sałatki:
  • 100 g dobrej jakości majonezu
  • 10 g filecików anchois
  • 20 ml (1 łyżka i jeszcze trochę) wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście sałaty i roszponki ułożyć na jednym dużym talerzu lub na 4 mniejszych.
  • Na liściach ułożyć kawałki ziemniaka oraz pokrojonego ogórka i rzodkiewki. Następnie rozłożyć plastry łososia pokrojone na paski lub mniejsze kawałki. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka kurzego lub połówki jajek przepiórczych. 
  • Do majonezu dodać fileciki anchoisa i wodę. Za pomocą blendera ręcznego emuglować całość, nie odrywając głowicy blendera od dna naczynia. 
  • Sosem polać sałatkę. Podawać od razu. Smacznego!
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej