Zielona sałatka z jajkiem i łososiem
2021-04-06
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z zielonych liści to zdrowa porcja odżywczych składników w nieco odchudzonej formie. Liście sałat mają praktycznie bardzo małą kaloryczność. Wzbogacamy wartość sałatki dodając jajko, ser, rybę lub wędliny, czy pieczone mięso. Polecam Waszej uwadze tę zieloną sałatkę z jajkiem i łososiem skropioną pysznym dressingiem. Idealna na wiosnę!
SKŁADNIKI
- Na zieloną sałatkę z jajkiem i łososiem:
- 4 jajka kurze lub 8 przepiórczych, ugotowanych na twardo
- 100 g łososia wędzonego na zimno, pokrojonego na cienkie plasterki
- 2 średnie ziemniaki lub 4 małe lub 8 drobnych ziemniaczków, ugotowane i pokrojone na kawałki wielkości kęsa
- 1/2 świeżego ogórka, pokrojonego na półplasterki
- 6-8 rzodkiewek, pokrojonych na półplasterki
- 100 g liści sałaty
- 50 g liści roszponki
- Na najlepszy dressing do zielonej sałatki:
- 100 g dobrej jakości majonezu
- 10 g filecików anchois
- 20 ml (1 łyżka i jeszcze trochę) wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście sałaty i roszponki ułożyć na jednym dużym talerzu lub na 4 mniejszych.
- Na liściach ułożyć kawałki ziemniaka oraz pokrojonego ogórka i rzodkiewki. Następnie rozłożyć plastry łososia pokrojone na paski lub mniejsze kawałki. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka kurzego lub połówki jajek przepiórczych.
- Do majonezu dodać fileciki anchoisa i wodę. Za pomocą blendera ręcznego emuglować całość, nie odrywając głowicy blendera od dna naczynia.
- Sosem polać sałatkę. Podawać od razu. Smacznego!
Jajka – zdrowie w skorupce