Zielona sałatka z jajkiem i łososiem

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z zielonych liści to zdrowa porcja odżywczych składników w nieco odchudzonej formie. Liście sałat mają praktycznie bardzo małą kaloryczność. Wzbogacamy wartość sałatki dodając jajko, ser, rybę lub wędliny, czy pieczone mięso. Polecam Waszej uwadze tę zieloną sałatkę z jajkiem i łososiem skropioną pysznym dressingiem. Idealna na wiosnę!
Na zieloną sałatkę z jajkiem i łososiem:
4 jajka kurze lub 8 przepiórczych, ugotowanych na twardo
100 g łososia wędzonego na zimno, pokrojonego na cienkie plasterki
2 średnie ziemniaki lub 4 małe lub 8 drobnych ziemniaczków, ugotowane i pokrojone na kawałki wielkości kęsa
1/2 świeżego ogórka, pokrojonego na półplasterki
6-8 rzodkiewek, pokrojonych na półplasterki
100 g liści sałaty
50 g liści roszponki
Na najlepszy dressing do zielonej sałatki:
100 g dobrej jakości majonezu
10 g filecików anchois
20 ml (1 łyżka i jeszcze trochę) wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Liście sałaty i roszponki ułożyć na jednym dużym talerzu lub na 4 mniejszych.
Na liściach ułożyć kawałki ziemniaka oraz pokrojonego ogórka i rzodkiewki. Następnie rozłożyć plastry łososia pokrojone na paski lub mniejsze kawałki. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka kurzego lub połówki jajek przepiórczych.
Do majonezu dodać fileciki anchoisa i wodę. Za pomocą blendera ręcznego emuglować całość, nie odrywając głowicy blendera od dna naczynia.
Sosem polać sałatkę. Podawać od razu. Smacznego!